
Enkele tientallen leden van dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben zaterdagmiddag 4 maart 2023 een stille protestactie gehouden voor het slachthuis Sus Campiniae in Oevel (Westerlo). De actie was gericht tegen de varkensindustrie in het algemeen, maar ook tegen Sus Campinae in het bijzonder. “In de afgelopen zes jaar zijn hier 12,5 miljoen varkens gedood”, aldus Jo Dirix, woordvoerder van Bite Back.
Bite Back heeft een geschiedenis met het Sus Campiniae slachthuis. “Sinds de bouwaanvraag hebben we omwonenden gesteund in hun strijd tegen de bouw van een slachthuis in hun buurt,” legt Jo Dirix uit. We hebben hier in stilte verschillende keren campagne gevoerd en zullen dat blijven doen omdat deze plek voor ons symbolisch is”.

Bite Back vraagt mensen na te denken over het onrealistische aantal dieren dat hier sterft. “Dieren die geslacht worden als ze 6 maanden oud zijn terwijl ze 10-12 jaar kunnen leven. Dieren die onder industriële druk staan om winst te maken, waardoor ze veel gezondheidsproblemen krijgen. Dieren met een hoge intelligentie en het vermogen om emoties te voelen,” zegt hij.
Zieke dieren
De organisatie zegt verontrustende dingen te hebben gelezen in de inspectierapporten over Sus Campinae: “Het lijkt erop dat de varkens herhaaldelijk zijn geslagen met een voorhamer op weg naar en in het slachthuis. De dieren zitten onder de krassen”, aldus het rapport. “Er zijn ook varkens met enorme abcessen en lieswonden. Sommige abcessen waren zo groot dat de dieren nauwelijks konden lopen. Er zijn etterende zweren en verschillende varkens met necrotisch beslag. Er waren ook kreupele varkens en dieren die niet eens rechtop konden staan.
“Bij ons werk in het slachthuis hebben we altijd grote nadruk gelegd op het welzijn van de dieren”, zegt de directie van Sus Campiniae. “Om die reden hebben we momenteel vijf dierenwelzijnsmedewerkers die dagelijks waken over het welzijn van de dieren in ons slachthuis. We leggen altijd grote nadruk op het optimaliseren van kwaliteit, dierenwelzijn en milieu. Wij zijn ook een Certus-erkend slachthuis. Dit keurmerk legt grote nadruk op dierenwelzijn.
Inspecties zijn welkom
“We hebben ook verschillende kwaliteitskeurmerken. Naast de dagelijkse interne controles wordt het welzijn van de dieren al jaren continu extern gecontroleerd door de inspecteurs van Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en door onaangekondigde inspecties van de Dienst Dierenwelzijn”, legt de directie uit.
Bite Back hekelt ook de maatschappelijke kosten van het ophalen en afvoeren van landbouwhuisdieren die door ziekte of verwonding vroegtijdig in stallen sterven. “Vlaanderen betaalt hiervoor jaarlijks 7,4 miljoen euro”, legt Sara Surinx van Bite Back uit. “Vlaanderen sponsort de vee-industrie niet alleen door middel van subsidies, ze geven ook miljoenen belastinggeld uit aan het ophalen van dode landbouwdieren. Met andere woorden, een enorm aantal dieren sterft in de stallen en op weg naar het slachthuis en in plaats voor hun belangen op te komen sponsort Vlaanderen de ruiming van die dode dieren.”
Geef als eerste een reactie