
Fribona bestaat 57 jaar en heeft een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro. Vandaag staat de derde generatie met de broers Laurens (35) en Thomas Theys (34) aan het roer. Ze hebben ambitieuze plannen om hun oppervlakte vanaf volgend jaar te verdubbelen. Dit is het verhaal van een familiebedrijf dat 63 jaar geleden werd gestart door hun grootvader, Omer, op de Vrijdagmarkt in Brugge.
In 1960 zag Omer Adriaens een marktopportuniteit in de verkoop van diepvriesproducten. Hij kocht een bestelwagen en waagde de sprong in de zaak. Volgens Laurens Theys, de kleinzoon van Omer, hadden toen nog niet veel huishoudens een diepvrieskist. Mijn grootvader zocht een partner die zich kon specialiseren in het diepvriessegment, terwijl hij zich concentreerde op het eten zelf. En zo geschiedde. Omer ging elke dag op pad met zijn kleine vrachtwagen vanaf de Vrijdagmarkt in Brugge om diepvriesproducten bij mensen thuis af te leveren. Hij noemde het bedrijf ‘Fribona’, een combinatie van de Latijnse woorden ‘frigus’ en ‘bonus’, wat ‘koud’ en ‘goed’ betekent.
Van huis-aan-huis tot groothandelaar
De huis-aan-huisverkoop bleek een succes. De zaak van Omer bloeide en hij verlegde zijn focus geleidelijk naar de groothandel. Laurens legt uit dat zijn grootvader minder toekomst zag in directe verkoop. In het begin waren de mensen minder mobiel en waren er niet zoveel winkels op elke straathoek. Thuisbezorgde producten verkochten als warme broodjes. Na verloop van tijd ging dat verkoopmodel echter achteruit en begon Omer zich te richten op ziekenhuizen, gevangenissen en scholen.
In 1999 besloot Fribona volledig te stoppen met de huis-aan-huisverkoop en verkocht die divisie aan Bofrost. Het bedrijf richtte zich toen volledig op het leveren van grootkeukens. Slechts zes jaar na de oprichting verhuisde Omer Adriaens het bedrijf naar de Vliegweg in Oostkamp, vlak naast de snelweg. In de daaropvolgende jaren werd het Fribona-logo bekend bij iedereen die op de E40 tussen Brugge en Oostkamp reed.
Twee dochters
Omer Adriaens was een echte familieman en betrok ook zijn dochters bij de zaak. Marijke (61) en Patricia (57) kwamen respectievelijk in 1985 en 1989 in het bedrijf. Onder hun leiding bleef Fribona bloeien. Laurens: “Vandaag zijn we de enige groothandel in België die diepvriesproducten levert. We bieden klanten een compleet assortiment, van groenten tot friet en aperitiefhapjes. Wij kopen deze producten in, verpakken ze in onze fabriek en verdelen ze naar onze klanten. In de afgelopen jaren zijn kant-en-klare maaltijden steeds populairder geworden en wij hebben ons bij die trend aangesloten door ze onder ons huismerk, Ready Chef, te verkopen. Hierdoor kunnen we ons onderscheiden van anderen.”
Pandemie veroorzaakte dip in verkoop
Fribona behaalde tien jaar op rij een jaaromzet van 10 miljoen euro. Door de COVID-19 crisis daalde de omzet naar 7 miljoen euro, maar dit jaar stevent het diepvriesbedrijf weer af op een omzet van 12 miljoen euro. Het bedrijf uit Oostkamp heeft momenteel ongeveer 45 mensen in dienst en bevindt zich in een overgangsfase. Marijke en Patricia maken nog steeds deel uit van het dagelijks bestuur, terwijl Marijke’s zonen, Laurens en Thomas, ook een leidinggevende rol op zich nemen.
Laurens erkent dat het een grote uitdaging is om het bedrijf van zijn grootvader over te nemen, maar is van mening dat hij en zijn broer elkaar goed aanvullen. De diepvriessector is een aantrekkelijke sector en samen kunnen ze een zinvolle bijdrage leveren.
Digitalisering en uitbreiding
De gebroeders Theys hebben ambitieuze plannen voor Fribona. Ze willen mee evolueren met het digitale tijdperk en merken dat klanten steeds meer gebruik maken van hun webshop. Daarnaast willen ze de schaalbaarheid verder benadrukken en zich wagen aan productie voor derden. Veel mensen hebben goede ideeën, maar missen de faciliteiten om ze te produceren.
Verder is Fribona van plan om haar vestiging in Oostkamp uit te breiden. Plannen om hun oppervlakte te verdubbelen waren aanvankelijk gepland voor begin 2020, maar werden in de ijskast gezet vanwege de pandemie. Ze hebben echter de ambitie om deze plannen volgend jaar opnieuw te bekijken, aangezien hun financiële prestaties zijn verbeterd ten opzichte van het niveau van voor de pandemie, waardoor het een geschikt moment is om die plannen door te zetten.
Geef als eerste een reactie