Demir knipt verder in de groenestroomcertificaten

In zijn tweede verklaring heeft de Raad van State zich niet verder uitgelaten over het ontwerpdecreet inzake de knip in de groenestroomcertificaten. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. De coalitiepartners cd&v en Open Vld benadrukken echter dat de zorgen die na het eerste advies zijn geuit, niet zijn veranderd.

n februari besloot de Vlaamse regering om de komende tien jaar 1,2 miljard euro te besnoeien op de groenestroomcertificaten die aan grote investeerders worden betaald. De regering wil de betalingen voor ongeveer 1200 fabrieken van ongeveer 200 investeerders stopzetten. Dit zijn installaties van vóór 2013 waarvan de groenestroomcertificaten nog niet aan de energieprijs zijn gekoppeld.

Eerste kritiek weggewerkt?

In december moest de regering het voorstel om het aantal groene certificaten voor grote investeerders te verminderen, aanpassen nadat de Raad van State in een eerste verklaring kritiek had geuit op het plan. Bijgevolg moest de regering een bijkomende rechtvaardiging geven voor de subsidie onder de drempel van 200.000 euro en een bijkomend argument om installaties na 2013 buiten beschouwing te laten.

In zijn tweede verklaring geeft de Raad van State nu geen commentaar meer op de amendementen, aldus Demir in een persbericht. Coalitiepartners CD&V en Open VLD hebben een iets andere visie. “De Raad van State geeft geen commentaar omdat het algemene wettelijke kader niet is veranderd sinds het eerste advies”, aldus Willem-Frederik Schiltz van Open Vld. “Met andere woorden, de zorgen die we hadden na het eerste advies zijn niet weggenomen.

Voor interpretatie vatbaar

“Het kan op twee manieren geïnterpreteerd worden”, zegt Robrecht Bothuyne van CD&V. “Het kan begrepen worden als dat de minister zegt dat de Raad van State akkoord gaat, maar ook dat de Raad van State al zijn bezwaren en bedenkingen handhaaft.”

Om dit argument te ondersteunen, wendde de minister zich tot twee andere grondwetspecialisten. Het zijn Jürgen Vanpraet (UGent) en Marc Uyttendaele (ULB). Het oordeel van Vanpraet, voormalig assistent van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), is bijzonder positief. Hij stelt dat de aanpassingen, zoals een betere motivering waarom de minimumdrempel van 200.000 euro werd gehanteerd, “in lijn zijn met de opmerkingen van de Raad van State”, meldt De Tijd.

Regering en parlement

Minister Demir zal het ontwerpdecreet verder bespreken in de regering, waar zij de definitieve goedkeuring van het decreet zal presenteren. Als de regering het decreet vrijdag 3 februari goedkeurt, zal het ter stemming aan het parlement worden voorgelegd. De meeste negatieve reacties worden niet verwacht vóór de stemming. Verschillende benadeelde partijen hebben al aangekondigd dat zij een zaak zullen aanspannen bij het Grondwettelijke Hof.

De zakenkrant benadrukt dat de gevolgen van een uitspraak van het Grondwettelijke Hof niet langer voor Demir zullen gelden. Het besluit duurt gewoonlijk één tot anderhalf jaar, wat betekent dat het niet voor de verkiezingen van mei 2024 zal worden genomen. “Als de rechter oordeelt dat het besluit juridisch wordt geblokkeerd, is de potentiële schade zowel voor de volgende regering”.

Bron : VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*