Degusteren van lokale Belgische frisdranken krijgt begin 2022 een zetje op BelgianCraftDrinks.be

De Belgen drinken meer en meer lokale dranken. Niet alleen Belgische ambachtelijke bieren, maar ook plaatselijk geproduceerde wijnen en Belgische jenevermerken. Niet-alcoholische alternatieven die lokaal gemaakt worden, zijn vandaag ook steeds populairder. Kijk maar op het platform www.belgiancraftdrinks.be. Het gaat om frisdranken die in België zijn geproduceerd. Een aantal Belgische producenten (Ritchie, Ferm, Simone a Soif!…) richten dat platform in 2020 op. Ter gelegenheid van Dry January bieden ze een degustatiebox aan!

Na een succesvolle lancering is Belgian Craft Drinks nu uitgebreid met de merken Pomton en frOUI. Ze bieden producten met natuurlijke ingrediënten aan (zie kaderstukjes). Ter gelegenheid van Dry January en de Mineral Tour kunt u via dit platform een unieke Belgian Craft Drinks degustatiebox bestellen.

Revolutie op de Belgische frisdrankenmarkt

De frisdrankmarkt in België wordt niet langer gemonopoliseerd door de Amerikaanse frisdrankgiganten. Veel horecabedrijven kiezen bewust voor lokale alternatieven. Onlangs koos de pas geopende Foodmarket in het Brusselse Scheepvaartstation Ritchie als leverancier van frisdranken.

De laatste jaren is het lokale aanbod van traditionele en natuurlijke frisdranken aanzienlijk toegenomen. Ferm, Ritchie, Simone a Soif! Pomton en frOUI zijn Belgische frisdrankmerken die hoger mikken omwille van hun natuurlijke en artisanale karakter.

Op het platform www.BelgianCraftDrinks.be vindt u alle informatie over de beste Belgische frisdranken. Ter gelegenheid van Dry January en/of de Mineral Tour biedt Belgian Craft Drinks ook tijdelijke degustatieboxen aan via de website. Voor 22,8 euro (+ 5,35 euro verzendingskosten) kunt u tot eind februari genieten van een fijne selectie Belgische frisdranken.

Covid-19 crisis geeft boost aan Belgische frisdrankmerken

De Belgische frisdrankmerken werden nauwelijks getroffen door de pandemie. Bovendien heeft de crisis de attitudes duidelijk veranderd.

“De Covid-19 crisis heeft iedereen aan het denken gezet. We kopen meer lokaal, we consumeren meer lokale producten en we leggen ook meer de nadruk op natuurlijke ingrediënten. We zien ook dat Belgische horecazaken steeds meer kiezen voor een lokaal aanbod”, zegt Jan Verlinden van Ritchie.

Over frOUI

frOui is een mengsel van gedroogde vruchten en kruideninfusies met vruchtensap en wordt in de buurt van Luik geproduceerd. Het drankje werd in 2019 gecreëerd door Laurent Serrier en Jeffrey Delronge met als doel de smaakpapillen te laten wennen aan een verminderde suikerinname en tegelijkertijd te genieten van een heerlijk drankje. Er zijn 4 smaken verkrijgbaar in glazen flessen of milieuvriendelijke kartonnen dozen: Perzik, Rode vruchten, Citroen en Hibiscus. frOui is nu verkrijgbaar in meer dan 200 onafhankelijke biowinkels, maar ook bij Delhaize, Färm, Sequoia, Ekivrac of Bioplanet. www.froui.eu

Over Pomton

Pomton is de combinatie van grapefruitsap (POM) en tonic (TON). Hoewel dit mengsel al vele jaren bekend staat als een heerlijk verfrissend dorstlessend drankje na het sporten of op een zonnig terras, vonden Nathan & Kim, 2 Antwerpenaren, dat dit drankje op (te) veel verschillende manieren werd gemaakt. Zo ontstond Pomton → Pomton®, een premium frisdrank op basis van mediterraan pompelmoessap vermengd met een zachte, sprankelende ’tonic’. Verwacht de bekende licht bittere nasmaak met de klassieke citrussmaak van grapefruit. www.pomton.com

Over Ritchie

De jaren 50 stonden in het teken van vetkuiven, doo-wop, rock ‘n’ roll, Brigitte Bardot en Ritchie, een Belgische limonade. Ritchie kwam op de markt in de jaren 1950. Tot het einde van de jaren 1970 werd Ritchie geproduceerd in de familiebrouwerij Verlinden in Lubbeek. Na een carrière van 22 jaar in de marketing besloot Jan Verlinden, een limonademaker van de vierde generatie, zijn hart te volgen en Ritchie, de favoriete limonade uit zijn jeugd, nieuw leven in te blazen. Ritchie is een heerlijke sprankelende limonade gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten (geen conserveringsmiddelen) en gezoet met rietsuiker. Ritchie limonades zijn verkrijgbaar in vier smaakduo’s. Ritchie cola is de eerste natuurlijke Belgische cola, Ritchie cola zero de meest natuurlijke cola zero in Europa. Ritchie wordt verkocht in unieke glazen retroflessen van 27,5 cl, geïnspireerd op het ontwerp van de jaren 1950, met een schroefdop. www.drinkritchie.com

Over Simone a Soif!

Sinds 2016 produceert Simone a soif! natuurlijke biologische limonades op basis van geperst fruit en hydrolaten (met stoom gedestilleerde planten), zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen of additieven. Agnès Bonfond en Alexandre van der Vaeren, een van de 3 medeoprichters, leiden het bedrijf. Het assortiment bestaat uit 7 verrassende smaken: Appel + Geranium, Komkommer + Munt, Aardbei + Citroenmelisse, Peer + Immortelle, Kers + Hop, Rabarber + Lavendel, Citroen + Munt. Verkrijgbaar in glazen fles van 33 cl (niet mousserend) en in blikjes van 25 cl (wel mousserend). U vindt Simone a soif! bij Delhaize, Färm, Bioplanet, Aveve of op de onlinesites Kazidomi en Efarmz en in vele winkels, bars en restaurants in België. Wees nieuwsgierig! www.simoneasoif.be

Over Ferm

Ferm is een kombucha die traditioneel in Brugge wordt gebrouwen. Ferm heeft de suikers gefermenteerd en de beste biologische thee gekozen. Het resultaat? Een perfect alcoholvrij aperitief met een rijkere en complexere smaak dan de gemiddelde zelfgemaakte limonade. Een extra voordeel? Ferm-kombucha bevat weinig suiker, maar de smaak is nog steeds toegankelijk. We verdelen nu onze Ferm-kombucha: ∙ in glazen flessen van 275 ml ∙ In blikjes van 250 ml - verkrijgbaar bij Aveve, Okay en alle biologische winkels. ∙ In 10-liter bulkverpakkingen voor niet-verpakkingszaken. Daar kunt u gewoon uw eigen fles vullen!∙ in vaten van 20 liter, speciaal gevraagd door onze eerste Gentse hotel- en restaurantklanten die nog steeds fan zijn. Ferm kombucha wordt, net als de ambachtelijke bieren, rechtstreeks uit het vat geserveerd. Schol! www.fermdrinks.be

This post is also available in: Nederlands Français (Frans)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*