De Vrije Universiteit Brussel heeft een brouwerij, chocoladefabriek en bakkerij


De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft op haar campus in Etterbeek een nieuwe microbrouwerij, een microbakkerij en een microchocoladefabriek geopend. Deze faciliteiten maken deel uit van het nieuwe proefproject voor fermentatie, waarvoor ook een brouwer en een bakker zijn aangeworven. De universiteit investeert 3 miljoen euro in het project.

In de voormalige blauwe slaapzalen, ontworpen door architect Willy Van Der Meeren op de VUB-campus keert het leven letterlijk en figuurlijk terug. In de nieuwe proefinstallatie voor gefermenteerde levensmiddelen produceren 21 doctoraatsstudenten bier, brood en chocolade. De focus ligt op fermentatie. De infrastructuur staat ook ter beschikking van de industrie. Dit maakt het mogelijk om specifieke fermentatieprocessen te ontwikkelen in een laboratoriumachtige omgeving.

Zuur bier

Het bier dat aan de VUB wordt geproduceerd is een zuur bier. Door de wereldwijde belangstelling voor Belgische lambiek wordt sinds 2010 onderzoek gedaan naar zure bieren. Onderzoekers aan de VUB proberen een zuur bier te laten rijpen zonder houten vaten. In de mini-chocoladefabriek worden de effecten van de fermentatie van cacaobonen op de afgewerkte chocolade bestudeerd en beschreven. Alle installaties zijn uitgerust met geavanceerde technische apparatuur. De sensoren van de apparatuur sturen gegevens door naar een supercomputer, die ze opslaat en zo alle processen kan analyseren.

Brood van de VUB

De eerste afgewerkte producten van de microbakkerij, de microbrouwerij en de microchocoladefabriek worden over enkele weken verwacht. De VUB heeft een ervaren bakker in dienst genomen om het gist- en zuurdesembrood te bakken. De microbrouwerij zal zich toeleggen op zuurdesembrood, wat ook zal resulteren in VUB-brood. Er is ook een brouwer aangesteld om de microbrouwerij te beheren. De VUB investeert 3 miljoen euro in het gebouw en de uitrusting voor het fermentatieproefproject.

Foto: LIMA

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*