De voedselprijzen liggen negen procent hoger dan vorig jaar

In oktober is de totale inflatie aanzienlijk gedaald van 2,4 procent naar 0,4 procent, het laagste niveau sinds januari 2021. Dit betekent dat de kosten van levensonderhoud nauwelijks hoger zijn dan een jaar geleden. Voedingsmiddelen blijven echter negen procent duurder dan vorig jaar, hoewel de voedselinflatie voor de meeste voedingsmiddelen sinds maart geleidelijk is gedaald.

De inflatie is deze maand met twee procent gedaald tot 0,4 procent. “Dit betekent dat de kosten van levensonderhoud met gemiddeld 0,4 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar geleden,” twitterde Stijn Baert, hoogleraar economie in Gent en lid van de indexcommissie. “Dat is erg laag; vorig jaar zaten we op 12,3 procent. Je moet het lage inflatiecijfer echter als volgt begrijpen: we vergelijken het nu met oktober 2022, toen de inflatiecrisis zijn hoogtepunt bereikte. De prijzen waren toen 12,3 procent hoger dan een jaar eerder. We vergelijken het met de prijzen van toen. Dit betekent dat vergeleken met twee jaar geleden, de kosten van levensonderhoud nu 12,7 procent hoger zijn. Dit is een stijging die je normaal gesproken over meer dan zes jaar zou verwachten.”

Ondanks het zeer lage inflatiecijfer is de drempel voor indexatie overschreden. Dit betekent dat uitkeringen, pensioenen en veel salarissen binnenkort zullen stijgen. “De vele kleine prijsstijgingen betekenen samen een groot aantal,” aldus Baert.

Hoge voedselinflatie houdt aan

De voedselinflatie voor deze maand bedraagt negen procent, tegenover 11,1 procent in september. Je betaalt nu dus negen procent meer voor een winkelwagentje met eten dan een jaar geleden. In het afgelopen jaar is de inflatie van oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees aanzienlijk gestegen. Producten zoals olijfolie en aardappelen zijn het sterkst gestegen en kosten bijna een kwart meer dan een jaar geleden. Ook eieren (20,4%), diepvriesvis (17,6%) en fruit (4,2%) waren in oktober duurder dan in september. Koffie en thee (5,5%) en wijn (15,7%) werden daarentegen goedkoper.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*