De voedingsindustrie in Groot-Brittannië: trends en uitdagingen

In 2020 was de situatie door Covid-19 niet normaal. Dit jaar hoopten de Britse levensmiddelenbedrijven op een terugkeer naar de situatie van 2019. Vandaag zien ze zich echter geconfronteerd met hogere grondstoffenprijzen, een slechte logistieke aanvoer, cyberaanvallen en arbeidstekorten. Ze willen volop investeren in meer AI en betere productietechnieken om met deze problemen om te kunnen gaan.

In 2022 zijn de voedingsbedrijven in een een voortdurend veranderende realiteit terechtgekomen. Om te begrijpen welke factoren de industrie vandaag de dag vormgeven en welke obstakels de voedingsexploitanten in 2022 tegenkomen, heeft Clear Seas Research, een B2B-marktonderzoeksbureau, onlangs de bedrijven uit de sector ondervraagd over een breed scala aan uitdagingen. Hier zijn enkele hoogtepunten uit dat rapport.

Doorloopsnelheid of productiesnelheid

  • Van de ondervraagden zegt 67% dat de ‘bruto doorvoer’ of doorloopsnelheid in 2022 met gemiddeld 24% zal toenemen, een stijging van 2% ten opzichte van 2021. Ongeveer een derde van de respondenten (31%) zegt dat de doorloopsnelheid gelijk blijft, tegenover 24% vorig jaar. De totale cijfers zijn zeer vergelijkbaar met 2021, maar de redenen voor een toename van de productiesnelheid zijn dat niet. De belangrijkste reden voor een toegenomen “doorvoer” (39% van de respondenten) in 2022 is een toegenomen verkoop als gevolg van nieuwe klanten en nieuwe activiteiten, waarbij de totale vraag de productiesnelheid voor 33% van de ondervraagden aanstuurt.

Totale kosten

  • Alle sectoren van de voedingsmiddelensector worden momenteel getroffen door inflatie, en de huidige resultaten van de enquête weerspiegelen dat. De totale kosten per product stegen van ongeveer 11% tot 15% op jaarbasis. Van de ondervraagden meldde 52% een stijging van de kosten per product in 2021, en dat aantal is dit jaar omhooggeschoten naar 81%. Van de deelnemers van vorig jaar meldde 42% dat de kosten per product gelijk bleven, en dat aantal daalde dit jaar tot 16%. Vooral arbeidskosten zijn gestegen.

Grondstoffen

  • De materiaalkosten per product in 2022 weerspiegelen het meest de huidige zorgen over de inflatie. Vorig jaar stegen de materiaalkosten per product met 11%. Dit jaar ligt dat cijfer op 17%. In 2021 meldde 67% van de respondenten een stijging van de materiaalkosten per product, en dat cijfer ligt vandaag op 88%. Als we dieper graven, zien we dat een stijging van de grondstofprijzen voor ingrediënten zoals maïs en tarwe de belangrijkste factor is die de stijging in dit segment veroorzaakt, terwijl grondstofkosten zoals staal, aluminium en karton een krappe tweede plaats innemen.

Controle toeleveringsketen & hygiëne

  • De toeleveringsketen blijft een onvoorspelbaar element voor voedselverwerkers, en de resultaten van dit jaar tonen aan dat het verwarrender is dan ooit. Op de vraag welke factoren het beheer van preventieve controles bemoeilijken, antwoordt 45% dat de aanvoerketen consistent moet zijn, tegenover 30% vorig jaar. Sanitaire omstandigheden werden door 14% van de respondenten genoemd, een daling ten opzichte van 20% in 2021. Hoewel de toeleveringsketen moeilijk blijft, lijken exploitanten die tijdens de pandemie in voedselveiligheids- en sanitaire initiatieven hebben geïnvesteerd, daar nu de vruchten van te plukken.

Preventieve veiligheid tegen cyberaanvallen

  • Een ander moeilijk te controleren gebied en een hot topic binnen verwerkingsbedrijven is cyberveiligheid. Van onze respondenten dit jaar zegt 1 op de 10 in de afgelopen drie jaar te maken hebben gehad met een cyberaanval en recent stappen te hebben ondernomen om verdere aanvallen tegen te gaan, waaronder het installeren van gespecialiseerde hardware of software (51%), het toevoegen van verbeterde cyberveiligheidstraining (46%) en het gescheiden houden van hun productie- en IT-netwerken (38%).

Productiviteit verbeteren en verhogen

De ondervraagden van dit jaar noemen ook extra behoeften om de algehele productiviteit van hun activiteiten te verbeteren, waaronder:.

– 80% kijkt naar upgrades van apparatuur (21% van hen zegt dat dit een grote behoefte is)
– 78% is geïnteresseerd in verbetering van het beheer van de toeleveringsketen (22% zegt dat dit een grote behoefte is, tegenover 11% vorig jaar)
– 61% wil de flexibiliteit van bestaande productielijnen vergroten (11% geeft aan dat dit een grote behoefte is)
– 59% is van plan zijn voedselverwerkingsinstallaties uit te breiden of aan te passen (14% geeft aan dat dit een grote behoefte is).

– Bovendien zegt 55% zijn verpakkingslijnen (15% vindt dit een grote behoefte) en productiefaciliteiten te willen uitbreiden (18% zegt dat dit een grote behoefte is).

_ Verschillende respondenten (27%) beschouwen automatisering/robotica/AI als de belangrijkste trend in de sector op dit moment, en (misschien voorspelbaar) vlak daarachter zorgen over de arbeidskrachten, aangezien automatisering wordt gezien als een mogelijk wondermiddel voor een voortdurend krimpende arbeidspool: 20% zegt dat loonsverhogingen/behoud van arbeidskrachten/arbeidskosten van invloed zijn op hun activiteiten (tegenover 14% vorig jaar), terwijl 16% een daling van het aantal arbeidskrachten/beschikbaarheid van arbeidskrachten aanvoert.

De impact van COVID-gerelateerde initiatieven daalde onder de ondervraagden tot 4%, tegenover 7% vorig jaar. Ondertussen zijn tekorten in de toeleveringsketen (11%) toegenomen als trend, tegen slechts 4% in 2021.

Om de bezorgdheid over arbeidskrachten verder te detailleren, zegt 42% van de respondenten dat ze hun personeelsbestand hebben uitgebreid, tegenover 31% een jaar geleden, voornamelijk als gevolg van de vraag van het bedrijfsleven en de groei van het bedrijf. Die groei kan echter groter zijn dan de beschikbare arbeidskrachten, aangezien 58% van de ondervraagden zegt momenteel onderbemand te zijn, tegenover 50% in 2021.

De manier waarop verwerkers omgaan met de personeelsproblemen geeft aan welke kant het waarschijnlijk opgaat met de sector. Terwijl 70% overuren voor bestaande werknemers toevoegde (hetzelfde als vorig jaar), namen veranderingen in ploegendiensten of productieschema’s toe van 56% tot 64% in vergelijking met 2021, terwijl het automatiseren van meer processen steeg tot 22%, tegenover 14% vorig jaar. Hoewel het tekort aan arbeidskrachten niet verdwijnt, kunnen verwerkers die blijven investeren in automatisering, lijnflexibiliteit en slimme technologie die kloof elk jaar een beetje meer dichten. FE

BronFoodEngineering

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*