De voedingsindustrie heeft minder last van de coronavirusuitbraak dan andere sectoren

De coronaviruscrisis zal diepe sporen achterlaten in onze economie en in onze bevolking. Maar niet alle sectoren zijn op dezelfde manier beïnvloed. En tot op zekere hoogte wordt de agro-voedingsindustrie wellicht minder getroffen door deze crisis. Zelfs als niet iedereen in hetzelfde schuitje zit…

“Op dit moment draaien de zaken vlot”, zegt Bénédicte Meurens bij Meurens naturel in Herve. Maar het bedrijf volgt alles van dag tot dag op. De aanvoer van grondstoffen blijft verzekerd. Het personeelsbestand van ongeveer vijftig mensen blijft gemobiliseerd.

Spa

In Spa-Monopole, hetzelfde scenario, met een bedrijf dat op volle capaciteit draait, zonder dat er een groot verschil te bemerken valt met de vroegere productiecapaciteiten. Het voordeel is dat Spa vooral de Belgische en Nederlandse markt bevoorraadt. Er zijn dus geen grote exportproblemen. De ongeveer 600 werknemers in de fabrieken van Spa en Bru zijn dus niet werkloos, ook al is er een verschuiving van de consumptie van de horeca naar de binnenlandse markt, legt Christophe Scharpé, communicatiemanager, uit.


Zuivel

De voedingsindustrie heeft minder last van de coronavirusuitbraak dan andere sectoren

In de zuivelsector blijft de productie bij Walhorn’s Dairy vooralsnog relatief binnen de norm. Slechts 3 of 4 personen kregen maandag te horen dat ze tijdelijk werkloos waren door overmacht. “Maar er is te veel room op de markt “, legt manager Michel Dedericks uit.

Niet alles is echter rooskleurig aan het eind van het traject, zegt Erwin Schöpges van de boerencoöperatie Fairebel. “In drie en een halve dag hebben we de melkvoorraad, die overeenkomt met drie weken melk, verkocht”, merkt hij op. Maar wat in zo’n korte tijd is verkocht, is achteraf niet meer te koop. De boer vreest ook dat sommige zuivelfabrieken uiteindelijk zullen sluiten als gevolg van de overdracht van het virus. Dit is al het geval voor een fabriek in Frankrijk, merkt hij op. En dan zijn er nog de prijzen, die weer zijn gedaald. Zo betaalden we in 2018 €6.000 per ton boter, tegenover €4.200 een jaar later en €3.400 nu. Voor melkpoeder is het hetzelfde vat: € 2.600 zes maanden geleden en € 2.130 deze maandag.

Bij Herve-Société, waar Jean-Marc Cabay onder andere Herve-kaas produceert, blijven ze produceren als tijdens gewone werkweken. Mijn vader zei altijd: “In het eten hebben we geen grote marges, maar de mensen zullen altijd moeten eten. “De verkoop aan de horeca is gedaald, maar er zijn nog steeds speciaalzaken en supermarkten. Toch voegt de baas eraan toe: “Ik ben toch bezorgd dat als de ziekte op zijn hoogtepunt zal zijn, ik niet voldoende personeel zal hebben! »

Vlees

Bij de vleeswarenbedrijven zoals Detry, in Aubel, functioneert alles zoals voorheen. Daar evolueren ze de situatie dag per dag. “De werknemers op de productielijnen hebben de juiste uitrusting”, legt Valérie Minet uit. We blijven de grondstof ontvangen en het absenteïsme is laag.

Drank

De Stassen Cider Mill blijft produceren. De sluiting van de horeca heeft een impact gehad, maar de ciders worden ook in de supermarkten verkocht. De activiteit is met ongeveer 20% afgenomen ten opzichte van wat slechts enkele weken geleden gepland was. Telewerken is waar mogelijk bevoordeeld.

Bron: Sudinfo

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*