De vertaalapplicatie “FACT” wordt uitgebreid naar de horeca- en verpakkingssector in de voeding

De provincie West-Vlaanderen, de VDAB en alle partners van het Interreg-project AB-Vluchtelingen-Werkgelegenheid lanceren een geïllustreerd digitaal woordenboek in 11 talen voor keuken- en verpakkingsmedewerkers in de mobiele applicatie ‘First Aid Communication Tool’, of ‘FACT’.

De “FACT”-app vergemakkelijkt de communicatie op de werkvloer. De app is vertaald in 11 talen. Er werken steeds meer anderstaligen op allerlei gebieden. De app kan ook een grote hulp zijn bij seizoenswerk. Naast de vertalingen bevat FACT ook beeld- en geluidsmateriaal. Technische termen worden kort en in eenvoudige taal uitgelegd.

De app kan al in 10 talen worden gebruikt (waaronder Arabisch, Somalisch, Dari en Pashto). De Oekraïense taal wordt nu toegevoegd.

Nieuwe app voor voedingswereld

FACT bestond al voor landbouw, tuinbouw, metaalbewerking en schoonmaak, maar nu zijn er twee nieuwe modules: “Voedselverpakking” en “Catering”. Horeca Forma, het sectorfonds voor de horeca, en Alimento, het sectorfonds voor de voedingssector, alsmede IFAPME Wallonie Picarde hebben aan het project meegewerkt. FACT is een grote hulp bij de communicatie met anderstaligen. Zelfs analfabeten vinden het een nuttig leermiddel vanwege het gebruik van beelden en geluiden en de mogelijkheid om te oefenen.

Restaurant

De module “Restaurant” is gericht op de opleiding van keukenpersoneel en bevat ongeveer 1000 woorden in 14 logische reeksen: groenten, kruiden en specerijen, fruit, vlees, vis, zeevruchten, droge levensmiddelen, zuivelproducten, apparatuur, machines, werkprocessen en -technieken, menu’s, dranken en termen.

Voedselverpakking

De module Voedselverpakking voor voedselverwerkers bevat meer dan 300 woorden en 8 zinnen: Voedselveiligheid, gereedschappen, machines, onderdelen en onderhoud, verpakkingsmaterialen, workflows, concepten en producten.

Ook de basiswoordenschat is uitgebreid.

FACT kan gratis worden gedownload uit de Play Store of de App Store en bevat geen reclame. De tool kan offline worden gebruikt.

Een project met veel partners
De applicatie is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en werd ontwikkeld in het kader van het Interreg V Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen AB Vluchtelingen-Werkgelegenheid project in samenwerking met de volgende partners: POM West-Vlaanderen, VDAB, Le FOREM, Mission Locale du Douaisis, Entreprendre Ensemble, Croix-Rouge Flandre, Fedasil, Ligo – Centre d’Enseignement de Base de la Flandre Centrale et du Sud-Ouest, Travi, Refu Interim, Ifapme Wallonie Picarde, Edu+, Boerenbond, MTECH+, Vorm DC, Makkie, Alimento en Horeca Forma. Gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Provincie West-Vlaanderen en het Waals Gewest.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*