De sector van de diepvriesfrieten heeft het zwaar te verduren gekregen: een miljoen ton aardappelen zijn verloren gegaan

De export, die goed is voor 90% van de Belgische verkoop van bevroren frieten, wordt zwaar getroffen. In vele delen van de wereld zijn de cateringinstellingen gesloten en worden sportevenementen en festivals geannuleerd, wat leidt tot een daling van het verbruik van frieten.

Ook de Belgische aardappelsector lijdt onder de coronaviruscrisis, terwijl België een toonaangevende exporteur van diepgevroren aardappelproducten is. De productie en de verkoop in de supermarkten storten in. De frieten stapelen zich op in de diepvriesrekken en veel fabrikanten liggen stil. Aardappelproducenten dreigen 200 miljoen euro te verliezen, rapporteerden De Tijd en De Morgen op woensdag 7 april 2020.

Belgapom

De crisis treft de hele keten, van de boer tot de verwerker. Aardappelproducenten zullen uiteindelijk een miljoen ton onverkoopbare knollen krijgen, zo heeft de federatie van de Belgapom-sector berekend.

De sector van de diepvriesfriesproducten heeft het zwaar te verduren gekregen: een miljoen ton aardappelen zijn verloren gegaan.

Voor fabrikanten als Clarebout Potatoes, Agristo en McCain betekent het jaar 2020 waarschijnlijk verlies.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*