De Ranke knipoogt met wijnberg naar oud bruin

Met Wijnberg stelt Brouwerij De Ranke een donkerbruin bier voor dat is geïnspireerd door de regio waar oud bruin een bekende bierstijl is. Wijnberg is 5.8 % alc.vol. en verzoent twee traditionele Oud Bruin-stijlen tot een nieuw soort Oud Bruin, die qua smaak tussen zoet en zuur balanceert.

In regio rond Kortrijk en Roeselare vind je traditioneel heel wat roodbruine bieren en rond Oudenaarde wordt de Oudenaards bruin gemaakt. Pal tussen de beide regio’s ligt brouwerij De Ranke in Dottenijs. Met Wijnberg verenigen de brouwers van De Ranke deze twee stijlen samen tot een nieuw type ‘Oud Bruin’-bier.

Oud-Bruin bier

Bij het blenden van Wijnberg wordt één derde jong bier gemend met twee derden bier dat minimaal 2 jaar op hout gerijpt bier. Om de complexiteit van het bier te versterken werd ook een deel Jacobins Oud Foederbier toegevoegd, gemengd door de collega’s en dichte buren van Brouwerij Omer. Vander Ghinste in Bellegem, op amper zes kilometer van onze brouwerij.

Complexe smaakbalans tussen zoet en zuur

De gebruikte kleurmout geeft het bier haar kenmerkend, natuurlijke donker bruine kleur en het bier heeft een alcoholgehalte van 5.8 %. Tijdens de lange veroudering van het bier op hout vindt een natuurlijk verzuringsproces plaats. Deze zuurheid is een mooie combinatie met het moutkarakter en het zoete element door de restsuikers van de donkere mout. Hierdoor heeft Wijnberg een complexe smaakbalans tussen zoet en zuur, kortom een bier dat je perfect kan later verouderen in de kelder

Wijnberg

De naam van deze nieuwe telg verwijst naar de Wijnberg, een wijk in Wevelgem waar een van onze brouwers opgroeide. Daarnaast is het ook een knipoog naar het vineuse karakter van het bier.Wijnberg is beperkt beschikbaar in flessen van 75 cl. Reservaties zijn sterk aangeraden.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*