De pH-elektrode die de voedingsindustrie wél wil gebruiken

pH-meten: het is of was altijd een probleem. De zuurtegraad (pH) is voor vele processen in de voedingsmiddelenindustrie van groot belang. Zo belangrijk zelfs dat een continue meting noodzakelijk is. Alleen, zo’n pH-elektrode is meestal gemaakt van glas. En daar wringt het schoentje! Glas, en dus ook een pH-elektrode, wordt wegens risico op breuk zoveel mogelijk uit de productieprocessen gehouden. Terecht, overigens.

Goed nieuws: het gevaar dat pH-sensoren kunnen breken is geweken!

Meer zelfs, ELSCOLAB presenteert in de Benelux de allereerste onbreekbare, CIP-bestendige en “food-safe” pH-sensor voor inline metingen, nl. de Mettler Toledo InPro X1. En dat is een ware revolutie. Vanaf nu is het wél mogelijk om met een gerust hart de zuurtegraad in-situ te meten, zonder dat er risico bestaat dat de elektrode breekt.

De nieuwe elektrode is gemaakt van hoogtechnologisch composietmateriaal. Naast onbreekbaar is deze sensor ook bestand tegen veelvuldige CIP (Cleaning In Place) reinigingscycli. Tot wel meer dan 50 keer. Als je één of meerdere CIP per dag doet, is de rekening snel gemaakt. Laat dat nu het grote verschil zijn met ISFET-elektrodes. Dat zijn elektrodes waarmee ook pH gemeten kan worden, maar erg slecht bestand zijn tegen CIP. Na enkele keren reinigen geven ze er meestal de brui aan.

Daarenboven is de “X1”, zo wordt de nieuwe sensor kort genoemd, best betaalbaar. Zeker als je rekent dat hij behoorlijk lang meegaat. X1 wordt zo een ideaal alternatief voor emailsensoren die behoorlijk prijzig zijn.

Betere resultaten door stabiele meting

De eerste ervaringen met deze nieuwe pH-elektrode zijn erg positief. Na herhaalde CIP en verschillende batches blijkt InPro X1 enorm stabiel, waardoor kalibratie eigenlijk overbodig is. Dit leidt uiteraard tot betere en nauwkeurigere pH-metingen. En dat betekent dat processen beter verlopen en dat je het eindpunt van een productiestap sneller en nauwkeuriger kan bepalen. Resultaat: tijdwinst en dus de mogelijkheid om meer productiecapaciteit te creëren. Heb je al eens berekent hoe lang monstername en manuele analyse offline duurt? Je wint al snel meer dan een uur. Als bonus gaat de kwaliteit van je (eind)product naar boven.

Het meetprincipe en de onderliggende technologie van de meting met InPro X1 zijn dezelfde als klassieke pH-metingen. Niet onbelangrijk want daardoor kan je met bestaande omvormers werken, die ISM (Intelligent Sensor Management) ondersteunen. De manier van werken en het behandelen van deze nieuwe sensor verandert ook niet t.o.v. klassieke pH-sensoren. Er hoeft dus niets te veranderen aan bestaande SOP’s (Standard Operating Procedure). Dit komt zeker de acceptatie op de werkvloer ten goede.

Intelligentie zit in de sensor

Zoals je mag verwachten van een nieuwe sensor in de 21ste eeuw is de InPro X1 digitaal en intelligent. X1 werkt op het ISM-platform van Mettler Toledo. De elektrode wordt gekalibreerd geleverd en de beste manier om ze te verifiëren is met de ondersteunende ISM Core software voor PC. Je krijgt daarmee op eenvoudige wijze een duidelijk inzicht in de toestand van de elektrode. Zo zie je één oogopslag hoe lang de geschatte resterende levensduur is en wanneer de laatste kalibratie werd uitgevoerd. Bovendien heb je toegang tot de kalibratiehistoriek en sla je kalibratierapporten op op basis van het serienummer. Ideaal als je moet rapporteren aan interne kwaliteitsmanagement of externe auditors.

InPro X1 is voedselveilig en komt met de noodzakelijke certificaten van EHEDG, 3A en is conform EC1935/2004. Deze elektrode slaagde ook in de “Drop Test” volgens de U.S. military standard MIL-STD-810H.

Lees hier het volledige blogbericht met alle voordelen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*