“De oorlog in Oekraïne heeft het Wereldvoedselprogramma ‘verwoest'”.

David Beasley, hoofd van de Verenigde Naties, heeft dinsdag 29 maart 2022 gezegd dat de oorlog in Oekraïne de inspanningen van het Wereldvoedselprogramma (WVP) om wereldwijd ongeveer 125 miljoen mensen te voeden, dreigt te verwoesten. Volgens Beasley heeft de oorlog Oekraïne “van de korenschuur van de wereld in de broodtrommel van de wereld veranderd”.

Het Wereldvoedselprogramma is de voedselhulptak van de Verenigde Naties. Het is ’s werelds grootste humanitaire organisatie die zich richt op de bestrijding van honger en voedselzekerheid. Volgens Beasley komt 50 procent van het graan dat het WFP koopt uit Oekraïne. “U kunt zich dus voorstellen welke verwoestende gevolgen dit (de oorlog in Oekraïne, red.) zal hebben voor onze operaties,” zei hij tegen de VN-Veiligheidsraad.

Meststoffen

Beasley zei ook dat de voedselcrisis nog verergerd wordt door het gebrek aan meststoffen uit Wit-Rusland en Rusland. “Als gewassen niet worden bemest, daalt hun opbrengst met ten minste 50 procent. Dus ramp na ramp zou kunnen gebeuren in de komende maanden,” zei hij. Als gevolg daarvan zou de voedselcrisis “alles kunnen overtreffen wat we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gezien,” zei Beasley.

Voedselprogramma’s in gevaar

Zelfs vóór de Russische inval in Oekraïne op 24 februari kampte het WFP al met hoge brandstof- en voedselprijzen, aldus Beasley. Dit heeft het voedselprogramma ertoe gedwongen de rantsoenen voor miljoenen mensen in landen als Jemen, waar een jarenlange burgeroorlog al tot enorme voedseltekorten heeft geleid, te verlagen.

Beasley waarschuwde dat als het conflict in Oekraïne niet wordt beëindigd, “de wereld een zware prijs zal betalen. Het laatste wat we willen is dat het Wereldvoedselprogramma voedsel weghaalt bij hongerende kinderen en het uitdeelt aan van honger omkomende kinderen kinderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*