De mensheid ‘op een kruispunt’: VN-milieuorganisatie verwacht veranderingen in productiewijze bedrijven

13 maart 2019
Gezondheid
De menselijke activiteit is zo schadelijk voor de planeet, die door de klimaatverandering nog wordt verergerd, dat onze gezondheid in toenemende mate in gevaar komt, waarschuwt een belangrijk rapport van het Milieuprogramma van de VN (UNEP), dat woensdag 13 maart werd uitgebracht tijdens de VN-Milieuvergadering in Nairobi.

In een verklaring beschreef UN Environment de Global Environment Outlook, die werd opgesteld door 250 wetenschappers en deskundigen uit meer dan 70 landen, als de meest uitgebreide en rigoureuze beoordeling die de Verenigde Naties in de afgelopen vijf jaar hebben uitgevoerd.

De Milieuvergadering van de VN is het hoogste besluitvormingsorgaan ter wereld op milieugebied, waar milieuministers uit de hele wereld bijeenkomen om kritische kwesties zoals voedselverspilling, versnelde verspreiding van elektrische mobiliteit en de crisis van plasticvervuiling in de oceanen aan te pakken.

2050: dood door zoetwater

Tenzij de bescherming van het milieu drastisch wordt opgevoerd, zouden er volgens het rapport tegen het midden van deze eeuw miljoenen vroegtijdige sterfgevallen kunnen zijn, waarbij verontreinigende stoffen in zoetwatersystemen tegen 2050 een belangrijke doodsoorzaak worden.

De wetenschap is duidelijk. De gezondheid en welvaart van de mensheid is rechtstreeks verbonden met de toestand van ons milieu – Joyce Msuya, waarnemend uitvoerend directeur, UNEP.

Bovendien zullen meer chemische stoffen, bekend als hormoonontregelaars, een nadelig effect hebben op de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid en de neurologische ontwikkeling van kinderen.

Joyce Msuya, waarnemend directeur van UNEP. “We staan op een kruispunt. Vervolgen we onze huidige weg, die zal leiden tot een sombere toekomst voor de mensheid, of tot duurzame ontwikkeling?” Dat is de keuze die onze politieke leiders nu moeten maken.

Verander verouderde bedrijfsmodellen

Verander verouderde bedrijfsmodellen om de planeet te redden
Wat optimistischer is, maakt het verslag duidelijk dat de wetenschap, technologie en financiering in staat is om een duurzamere wereldeconomie te creëren en ervoor te zorgen dat het slechtst denkbare scenario wordt vermeden, maar dat de politieke leiders, samen met een groot deel van de publieke en private sector, nog steeds gehuwd zijn met verouderde, vervuilende productie- en ontwikkelingsmodellen.

Groene investering

Om ervoor te zorgen dat de afvaleconomie in 2050 bijna tot nul is gereduceerd, is een nieuwe mondiale aanpak van het bedrijfsleven nodig en uit het verslag blijkt dat een “groene investering” van slechts 2% van het BBP van de landen zou leiden tot een groei op lange termijn die vergelijkbaar is met een “business as usual”-benadering, maar met minder gevolgen van klimaatverandering, waterschaarste en verlies van ecosystemen.

Minder vlees & minder verspilling

Naast beleidswijzigingen die betrekking hebben op hele systemen zoals voedsel en energie, wordt in het verslag geadviseerd om diëten met een laag vleesgehalte in te voeren en een grote vermindering van voedselverspilling: alleen al deze twee maatregelen zouden de hoeveelheid voedsel die we moeten produceren om de naar verwachting 9-10 miljard mensen op aarde in 2050 te voeden, met de helft verminderen.

Op dit moment wordt in het verslag gesteld dat een derde van het mondiale eetbare voedsel wordt verspild en dat meer dan de helft van het voedsel dat in de geïndustrialiseerde landen wordt geproduceerd, wordt weggegooid.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*