De International Food & Beverage Alliance bant alle transvet in 2023

De International Food & Beverage Alliance stelt interessant precedent op om bedrijven die voedingsgerelateerde misbruiken stellen aan te pakken. Verwerking van transvetten in voeding wordt geband.

De International Food and Beverage Alliance’s (IFBA) heeft zich ertoe verbonden om tegen 2023 geleidelijk een einde te maken aan de industriële verwerking van transvet in de mondiale voedselvoorziening. De toezegging schept een interessant precedent met betrekking tot de manier waarop andere schuldigen op het gebied van verwerkte voedingsmiddelen worden aangepakt, zegt GlobalData, een toonaangevend data- en analysebedrijf.

In navolging van WHO

IFBA bestaat uit twaalf voedingsmiddelen- en drankenbedrijven, waaronder The Coca-Cola Company, McDonald’s, Nestle en Unilever. De toezegging komt een jaar nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een initiatief heeft gelanceerd om alle landen richtlijnen te geven voor het verwijderen van kunstmatige transvetten uit hun voedingsmiddelen, met het oog op de wereldwijde uitroeiing van het ingrediënt in 2023.

Transvet: oorzaak van 500.000 sterfgevallen per jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de industrieel geproduceerde transvetten aangewezen als de oorzaak van meer dan 500.000 sterfgevallen door coronaire hartziekten wereldwijd per jaar, en de eliminatie ervan uit de voedselvoorziening is een eenvoudige en effectieve manier om levens te redden.

Andere producten komen in ’t vizier

Terwijl transvetten zijn onmiskenbaar verbonden met een reeks van schadelijke gevolgen, is het zeker niet de enige oorzaak van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen. Aangezien de gezondheidseffecten van andere ingrediënten zoals zout, suiker en verzadigde vetten steeds meer onder de loep worden genomen, zal het interessant zijn om te zien hoe de WHO soortgelijke verplichtingen nakomt en, nog belangrijker, hoe de voedsel- en drankreuzen reageren.

Serieuze opdracht

Katrina Diamonon, Consumer Insights Analyst bij GlobalData, zegt: “Het is veel gemakkelijker voor bedrijven om andere gezondheidsbevorderende initiatieven te ontplooien, zoals portiecontrole, duidelijke informatie over de voedingswaarde van hun producten en verantwoorde marketing. Veranderingen met betrekking tot productingrediënten en -formulering is echter een heel andere opdracht. Deze transvetbelofte kan een ‘glibberige en moeilijke weg’ betekenen voor de bedrijven die ze wél zullen moeten bewandelen daar de WHO doorgaat met het hardnekkig aanpakken van bekende levensmiddelenschurken”.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*