De inflatie bedraagt 11,3%, het hoogste niveau in bijna 50 jaar

In september is de inflatie op jaarbasis opnieuw gestegen tot 11,3 procent. Melk en boter kosten een kwart meer dan een jaar geleden. Eieren en meel stijgen met 22 procent. De belangrijkste oorzaak is de hoge energieprijs.

Ons leven is in een jaar tijd veel duurder geworden. De belangrijkste oorzaak is de hoge energieprijs. Zo is elektriciteit in een jaar tijd 81,3% duurder geworden. Voor gas gaat het om een stijging van 130,6%. Energie alleen al is goed voor 5,4% van de inflatie. Voedingsmiddelen en dranken zijn goed voor 2% van de inflatie, dus alleen met de duurste voedingsmiddelen bereiken we het inflatiepercentage dat de Europese Bank voor een normaal jaar nastreeft.

Van september 2021 tot september 2022 bedraagt de stijging van de levensmiddelen 10,40%. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen van meel en eieren met 22% gestegen, terwijl melk en boter met een kwart zijn toegenomen. Yoghurt daarentegen is 17% duurder en kaas slechts 12%. In de vleessector is pluimvee 16% duurder dan de vorige maand (17,5%), terwijl varkensvlees een inhaalbeweging maakt. Varkensvlees en rundvlees zijn nu 8,4% duurder dan een jaar geleden. Brood is 14,5% duurder.

Maand na maand

Met stijgingen van 5,7 procent en 5,9 procent behoorden varkensvlees en eieren tot de 20 producten waarvan de prijzen tussen augustus en september het sterkst zijn gestegen. Vorige maand waren ontbijtgranen nog de producten waarvan de prijzen het sterkst waren gestegen en nu is er een duidelijke correctie: zij zijn nu de producten waarvan de prijzen het sterkst zijn gedaald ten opzichte van augustus (-19,1%). Een soortgelijke trend werd waargenomen voor vruchten- en groentesappen, die van een stijging van 13,6% in augustus naar een daling van 7,8% in september gingen. Ook chocolade (-11,3%) en fruit in blik (-10,4%) zagen hun prijzen dalen. Beide stonden in de top 5 van grootste prijsdalingen in september.

De kerninflatie, exclusief prijsveranderingen voor energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg in september 6,21 procent, tegen 5,74 procent in augustus.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*