De incubator VLAM ondersteunt 14 innovatieve ideeën voor de export

Veertien innovatieve en veelbelovende exportideeën van Vlaamse bedrijven in de agrovoedingssector krijgen een financiële injectie via de VLAM-incubator. Een totaal van 300.000 euro die VLAM heeft ontvangen van Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Tewerkstelling, Sociale Economie en Landbouw, zalworden toegekend in het kader van het herstel van de export tijdens en na corona.

Haven van Antwerpen

De Vlaamse export is zwaar getroffen door de coronacrisis en de verschillende landbouwsectoren zijn evenmin gespaard gebleven. VLAM wil de Vlaamse bedrijven helpen om snel uit dit dal te geraken. Dankzij de financiële steun van Hilde Crevits werd de VLAM – incubator opgericht. Het is een initiatief dat innovatieve projecten ondersteunt van Vlaamse bedrijven exporterende Vlaamse agrovoedingsbedrijven. Geïnteresseerden konden tussen 15 augustus en 15 september een dossier indienen.

Vlam-incubator

Filip Fontaine, CEO van VLAM, is lovend over het enthousiasme van de bedrijven: “De VLAM incubator is een groot succes. We hebben niet minder dan 46 aanvragen ontvangen uit alle deelsectoren van de landbouw”.

Een jury heeft alle ingediende aanvragen beoordeeld en besloten de 14 hoogst gekwalificeerde projecten financieel te ondersteunen. Fontaine: “Het is opvallend dat de zwaar getroffen sierteeltsector sterk vertegenwoordigd is in de goedgekeurde dossiers, al moet gezegd worden dat de verschillende sectoren allemaal vertegenwoordigd zijn in de goedgekeurde projecten. Er zijn ook veel voorstellen met een sterke digitale poot”.

Veelal nieuwe markt

De goedgekeurde voorstellen zijn meestal gericht op het openstellen van een nieuwe markt voor de aanvrager. Ofwel is dit binnen West-Europa ofwel binnen andere delen van de wereld. Goedgekeurde aanvragen kunnen met onmiddellijke ingang worden geïmplementeerd.

De VLAM-incubator is een succesvolle formule gebleken om bedrijven te ondersteunen in hun exportbeleid. Fontaine: “Het is goed om te zien dat zowel de overheid als de bedrijven rekenen op de steun van VLAM voor de export in deze moeilijke tijden. Ik hoop dat dit het begin is van een proces waarin we de komende jaren kunnen blijven bijdragen aan de versterking van onze exportpositie met deze of een vergelijkbare formule.

Kort

46 ingediende dossiers, waarvan er 14 financiële steun ontvangen voor een totaalbedrag van 300 000 EUR:

Groenten en fruit: 3 dossiers
sierplanten: 5 rijen
Zuivelproducten : 2 rijen
vlees: 2 vijlen
vlees: 1 bestand
Gevogelte: 1 bestand

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*