De impact van Munters Ontvochtiging op voedselveiligheid:  wetenschappelijke studie onderstreept de cruciale rol van drogen na desinfectie.

production in a chicken factory

In een recent onderzoek, uitgevoerd in een van de grootste pluimveeslachterijen van Zweden, werd de effectiviteit van vier desinfectiemethoden geëvalueerd. De methode met een Munters ontvochtiger voor het drogen van de kratten, in combinatie met een chemisch desinfectiemiddel, kwam als meest effectieve behandeling naar voren. Deze studie werd gepubliceerd in Science Direct.

Kratten gebruikt voor het transport van pluimvee kunnen een rol spelen in de verspreiding van ziekteverwekkers zoals Campylobacter en Enterobacteriaceae, waaronder Salmonella. De transportkratten zijn vaak verontreinigd met uitwerpselen, waardoor ze een groot risico vormen. Vandaar de noodzaak aan een zorgvuldige reinigings-procedure, het toepassen van een effectieve desinfectiemethode en adequate beheersing van vocht.

Sectoren zoals rundvlees gevogelte, varkensvlees en patisserie worden beschouwd als hoog risicosectoren
Kratten van polyethyleen met hoge dichtheid in een stalen frame die worden gebruikt om kippen naar de slacht te vervoeren.

Er werden vier testen uitgevoerd. Twee van de proeven (A en B) maakten gebruik van traditionele chemische ontsmettingsmiddelen (natriumhypochloriet, perazijnzuur), terwijl de andere twee (C en D) nieuwe technieken introduceerden, waaronder het drogen van kratten met warme lucht. (met of zonder natriumhypochloriet voor uiteindelijke desinfectie). .

De analyse was gebaseerd op 40 wattenstaafjes die bij elke behandeling werden genomen, 20 na de inweekfase en 20 na de laatste desinfectiestap.

Resultaten

            | Proef A (Natriumhypochloriet 0,5% [v/v]): Reductie van 1,6 log met een SD van 1,3.

            | Proef B (Perazijnzuur 0,5% [v/v]): Reductie van 1,6 log met een SD van 1,0.

          | Proef C (ontvochtiger 2 uur, zonder ontsmettingsmiddel): Reductie van 1,7 log met een SD van 1,5.

            | Proef D (ontvochtiger 2 uur, natriumhypochloriet 0,5% [v/v]): De hoogste reductie van 3,8 log met een SD van 1,2.

De proef waarbij de bacteriën het sterkst gereduceerd werden, was die waarbij de kratten gedroogd werden met een Munters ontvochtiger na het aanbrengen van natrium­hypochloriet (desinfectie).

Figuur 1: Gemiddelde tellingen van Enterobacteriaceae (log CFU/mL) gedetecteerd op swabmonsters genomen van kippentransportkratten voor (pre-) en na (post-) reiniging in proeven A-D.

Wetenschappelijke bevindingen

Tijdens elke proef werd de binnenkant van de kratten bemonsterd. Tien voormonsters en tien na-monsters werden op twee opeenvolgende dagen genomen, in totaal 80 voormonsters en 80 na-monsters. Vóór het reinigen en desinfecteren van de kratten varieerde het totale aantal Enterobacteriaceae van 2,0 tot 6,2 log CFU/ml, met gemiddelden van respectievelijk 4,5, 4,3, 4,8 en 4,1 log CFU/ml in proeven A, B, C en D. De meest significante gemiddelde reductie in Enterobacteriaceae-3,8 log werd bereikt in test D.

Munters ontvochtigingstechnologie voor de voedingsmiddelenindustrie.

Drie cruciale stappen

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat de combinatie van het drogen met warme lucht en chemische desinfectie de hoeveelheid micro-organismen in pluimvee- transportkratten drastisch vermindert.

Dit vermindert het risico op insleep van zowel Campylobacter als Enterobacteriaceae. Wat effectief blijkt te zijn voor het reinigen van kratten kan in de hele voedingsmiddelenindustrie worden toegepast, met name in ruimten en apparatuur die regelmatig worden gereinigd en waar bacteriële besmetting een probleem vormt.

Drogen na reiniging en desinfectie is uiterst effectief in het elimineren van Listeria monocytogenes *

Een onderzoek uit het vermaarde ”International Journal of Food Microbiology”** toont aan dat het beheersen van de relatieve vochtigheid (RV) van groot belang kan zijn bij de bestrijding van Listeria monocytogenes. Drogen na reiniging en desinfecties blijkt uiterst effectief voor afdoding van Listeria monocytogenes.

Enkele wetenschappers onderzochten  de invloed van schommelingen in luchtvochtigheid op de overleving van Listeria monocytogenes, een pathogeen micro-organisme dat vaak voorkomt in de voedingsmiddelenindustrie. De bevindingen bewijzen dat de introductie van een droogstap na elke reiniging en desinfectie een effectieve strategie is gebleken. Deze optimaliseerde de algehele doeltreffendheid van de procedures en verminderde kweekbare populaties van Listeria monocytogenes.

Het onderzoek benadrukt de potentie van de relatieve luchtvochtigheid (RV) als een effectieve parameter voor het beheersen van de ontwikkeling van deze bacterie. De onderzoekers concluderen dat het beheersen van RV-niveaus effectief is bij de vernietiging van L. monocytogenes, wat perspectieven biedt voor het verbeteren van de hygiëne in voedselproductieruimten.

* Listeria monocytogenes is een bacterie die de verwekker is van listeriose. Uitbraken van listeriose zijn vaak geassocieerd met voedsel omdat, in tegenstelling tot andere bacteriën, L. monocytogenes in staat is om te groeien bij koelkasttemperaturen. Dit kenmerk, in combinatie met het vermogen tot het vormen van een biofilm, maakt beheersing van deze ziekteverwekker moeilijk voor de voedselverwerkende industrie

** https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160516306602

De onderzoekers concluderen dat het beheersen van de relatieve vochtigheid effectief is bij het vernietigen van Listeria monocytogenes.

Oude Baan 3 | 2800 Mechelen

+32 15 285 611

be.info@munters.com | www.munters.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*