De haven van Antwerpen zet in op een duurzame toekomst per spoor

Bijna driekwart van alle goederen in België wordt over de weg vervoerd, en dit cijfer zal in de toekomst blijven stijgen. Tegen 2030 zal deze situatie onhoudbaar zijn, met enorme hoeveelheden luchtvervuiling, verkeersdoden en urenlange verkeersopstoppingen. Daarom slaan Port of Antwerp, Railport en Infrabel de handen in elkaar om van het spoor een aantrekkelijke alternatieve vervoersmodus te maken.

Een goederentrein vervoert gemiddeld 50 vrachtwagens. Met negen keer minder CO2-uitstoot, acht keer minder luchtvervuiling en minder congestie op de weg, is het spoorvervoer een duurzame oplossing voor de toekomst.

Verdubbeling tegen 2030

Eind 2019 ondertekenden de CEO’s van de Port of Antwerp, Railport en Infrabel een samenwerkingsovereenkomst met als doel het aandeel van het goederenvervoer per spoor tegen 2030 te verdubbelen van 7% naar 15%. Het doel is om bedrijven te overtuigen om voor het spoor te kiezen als de veiligste en meest milieuvriendelijke transportmodus.

“De haven van Antwerpen wil de eerste haven ter wereld zijn die mens, klimaat en economie verzoent. Een modal shift is heel belangrijk voor duurzame groei. Met de spoorvisie van de Antwerpse haven, Railport en Infrabel zetten we een concrete en breed gedragen stap naar een verdubbeling van het aandeel van het spoor in het verkeer van en naar de haven”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van de haven van Antwerpen.

Met hun gezamenlijke visie op het spoor zetten de Port of Antwerp, Railport en Infrabel een beslissende stap naar een beter spoorgoederenvervoer in de haven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*