De gezondste landen in de wereld

Spanje, Italië, IJsland, Japan en Zwitserland zijn de eerste vijf

België gaat twee plaatsen achteruit en eindigt op de 28ste plaats!

Misschien is het iets in de gazpacho of paella, want Spanje overtrof net Italië om het gezondste land ter wereld te worden.

Dat is volgens de editie van 2019 van de Bloomberg Healthiest Country Index, die 169 economieën rangschikt volgens determinanten die bijdragen aan de algehele gezondheid. Spanje eindigde op de zesde plaats in de vorige meter, gepubliceerd in 2017.

Vier andere Europese landen behoorden in 2019 tot de top 10: IJsland (derde plaats), Zwitserland (vijfde), Zweden (zesde) en Noorwegen (negende). Japan was de gezondste Aziatische natie, met een sprong van drie plaatsen van de 2017-enquête naar de vierde plaats en ter vervanging van Singapore, dat terugviel tot de achtste plaats. Australië en Israël rondde de top 10 af op de zevende en tiende plaats.

Gezondste landen ter wereld

Bloomberg Global Health Index rapporteert voor 169 landen, met de top 10 plus de V.S. benadrukt.

De index rangschikt de landen op basis van variabelen zoals levensverwachting en het opleggen van straffen voor risico’s zoals tabaksgebruik en obesitas. Het houdt ook rekening met milieufactoren zoals toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen.

Spanje heeft de hoogste levensverwachting bij de geboorte onder de landen van de Europese Unie, en volgt alleen Japan en Zwitserland wereldwijd, zo blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties. Spanje in 2040 zal naar verwachting de hoogste levensverwachting hebben, bijna 86 jaar, gevolgd door Japan, Singapore en Zwitserland, volgens het Institute for Health Metrics and Evaluation van de Universiteit van Washington.

“Eerstelijnszorg wordt hoofdzakelijk geleverd door openbare zorgverleners, gespecialiseerde huisartsen en verpleegkundigen, die preventieve diensten verlenen aan kinderen, vrouwen en oudere patiënten, en acute en chronische zorg”, aldus de Europese Observatory on Health Systems and Policies 2018 review van Spanje, waarin een daling van het aantal hart- en vaatziekten en sterfgevallen door kanker in het afgelopen decennium wordt vastgesteld.

Onderzoekers zeggen dat eetgewoonten aanwijzingen kunnen geven over de gezondheid van Spanje en Italië, als een “Mediterraan dieet, aangevuld met extra zuivere olijfolie of noten, had een lager percentage van belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen dan die welke zijn toegewezen aan een dieet met verminderd vetgehalte,” volgens een studie geleid door de Universiteit van Navarra Medical School.

Ondertussen overtrof de Canadese 16e plaats in Noord-Amerika de V.S. en Mexico, die beide licht gedaald zijn naar de 35e en 53e plaats. De levensverwachting in de V.S. heeft een dalende trend te wijten aan sterfgevallen door overdoses drugs en zelfmoorden.

Cuba kwam met vijf plaatsen boven de VS, waardoor het de enige natie is die door de Wereldbank niet als land met ” groot inkomen ” wordt geclassificeerd en toch zo hoog wordt gerangschikt. Een van de redenen voor het succes van de eilandnatie kan zijn “dat de nadruk ligt op preventieve zorg in plaats van de Amerikaanse focus op het diagnosticeren en behandelen van ziekten”, aldus de American Bar Association Health Law Section vorig jaar in een rapport na het bezoeken van Cuba.

Zuid-Korea verbeterde zeven plaatsen en kwam op de 17e plaats, terwijl China, waar 1,4 miljard mensen wonen, drie plaatsen opklom tot de 52e plaats. De levensverwachting in China is op spoor om de V.S. tegen 2040, volgens het Instituut voor de Metriek en de Evaluatie van de Gezondheid te overtreffen.

Sub-Sahara economieën waren goed voor 27 van de 30 ongezondste landen in de rangschikking. Haïti, Afghanistan en Jemen waren de andere landen. Mauritius was de gezondste in Sub-Sahara, waar het wereldwijd de 74ste plaats innam omdat het het laagste sterftecijfer had door overdraagbare ziekten in een regio die nog steeds door besmettelijke sterfte werd getroffen.

Methode

Bloomberg evalueerde gezondheidsvariabelen en risico’s variërend van gedragsmatige aard tot milieukenmerken. De uiteindelijke index omvatte alleen landen met ten minste 0,3 miljoen inwoners en die over voldoende gegevens beschikken. 169 WHO-landen voldeden aan de criteria om opgenomen te worden.
Om toegang te krijgen tot de Bloomberg 2019 Healthiest Country Index data set voor alle landen, klik HIER.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*