De Gentse start-up Those Vegan Cowboys maakt zijn eerste laboratorium-kaas

Those Vegan Cowboys, een start-up uit Gent, is erin geslaagd kaas te maken zonder dieren. De kaas werd gemaakt in een laboratorium waar door middel van fermentatie caseïne werd geproduceerd, het eiwit dat de basis vormt van de kaas. De uitvinders van de laboratoriumkaas verwachten dat het nog een paar jaar zal duren voordat hij op de markt komt.

“Ja, mijn vrienden, de dromen van ons team zijn uitgekomen. Een stukje echte kaas, en geen koeien in zicht,” schreef Those Vegan Cowboys maandag op LinkedIn. Het bedrijf doet in een laboratorium in Gent al enkele jaren onderzoek naar de productie van plantaardige kaas. De directeuren van het bedrijf zijn de Nederlanders Jaap Korteweg en Niko Koffeman, die eerder De Vegetarische Slager hebben opgericht. Dat laatste bedrijf werd enkele jaren geleden verkocht aan Unilever.

Caseïne

Sindsdien proberen de ondernemers een plantaardige kaas te ontwikkelen die de smaak en textuur van conventionele kaas benadert. Via “precisiefermentatie” in een faciliteit die de ondernemers hun “Steel Cow Margarita” noemen, zijn de Vegan Cowboys erin geslaagd het eiwit caseïne te produceren. Het is het eiwit dat de kaas zijn unieke smaak en textuur geeft.

Verder verwerken leidt tot verscheidenheid

“Het product is vergelijkbaar met gewone kaas, maar volledig vrij van dierlijke producten,” leggen ze uit. Volgens de uitvinders is het nu mogelijk om elke soort koemelkse kaas te maken. “Alle soorten kaas worden in principe op dezelfde manier bereid. De verscheidenheid van commercieel verkrijgbare kazen houdt verband met hun verdere verwerking, zoals het rijpingsproces en de toevoeging van extra schimmels. Wel kan er een klein smaakverschil zijn omdat we plantaardige vetten gebruiken in plaats van dierlijke”, vertelt Jaap Korteweg aan de krant DeTijd.

Eerste proeverij in 2023, binnen 3 à 4 jaar marktklaar?

De ondernemer onthult ook aan de zakenkrant dat hij de kaas zelf nog niet heeft geproefd. Dat is niet mogelijk omdat wij daartoe niet gemachtigd zijn. We hopen in de loop van volgend jaar de eerste proeverij te kunnen uitvoeren.” Volgens hem zal het nog drie tot vier jaar duren voor de commerciële lancering.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*