De Gaume sluit haar bossen opnieuw voor wandelaars af

De Waalse minister van Leefmilieu en Natuur, Céline Tellier (Ecolo), gaat wegens de dreiging van Afrikaanse varkenspest de bossen in de Gaume vanaf 4 oktober opnieuw sluiten voor wandelaars en fietsers. Daartoe heeft ze een ministerieel besluit uitgevaardigd, zo maakte ze woensdag bekend tijdens haar eerste terreinbezoek.

Naar hoe de Afrikaanse varkenspest in de Gaumestreek terecht is gekomen en naar de mogelijke verantwoordelijken, loopt sinds oktober 2018 een gerechtelijk onderzoek. Een nieuwe piste die recent geopperd werd door Sudinfo.be is ziekte-insleep door illegale import van zogenaamd ‘bushmeat’ uit Afrika via de luchthaven van Zaventem.

Vorig jaar: eerste geval van varkenspest

Het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in de Gaume, in de provincie Luxemburg, werd op 13 september 2018 vastgesteld bij een dood everzwijn in Étalle. Meteen werden jacht- en voederbeperkingen ingevoerd in de ruime omgeving en vaardigde toenmalig Waals minister van Landbouw en Natuur, René Collin (cdH), maandenlang een verbod uit voor wandelaars en fietsers om de bossen in de regio nog te betreden. Toen een groot deel van de bossen opnieuw werd vrijgegeven voor recreanten zorgde dat voor ongerustheid aan Vlaamse zijde.

Laatste geval van varkenspest?

Nu voert kersvers minister van Leefmilieu en Natuur Céline Tellier opnieuw een verbod in vanaf 4 oktober. Daarmee wil ze vermijden dat het virus zich nog verder zou verspreiden. Er zal ook afschot van everzwijnen georganiseerd worden. Sinds september 2018 zijn al 827 everzwijnen met Afrikaanse varkenspest gevonden, op een totaal van 3.667 geanalyseerde dieren. Het laatste met het virus besmette everzwijn werd op 11 augustus aangetroffen.

Afrikaans jachtvlees als oorzaak?

De Afrikaanse varkenspest is een uiterst besmettelijke ziekte die, hoewel ongevaarlijk voor de volksgezondheid en voorlopig enkel vastgesteld bij everzwijnen, snel kan overslaan op varkens, met fatale gevolgen. Hoe het komt dat het virus opdook in het zuiden van ons land terwijl de buurlanden vooralsnog gevrijwaard blijven, wordt door het gerecht uitgezocht. Verklaringen die in de pers geopperd worden, zijn ziekte-insleep door Belgische jagers of door Oost-Europese truckers die etensresten uit het raam gooiden. Een nieuwe hypothese die door Sudinfo.be geopperd werd, is illegale import van ‘bushmeat’ via de luchthaven van Zaventem die onderschept werd op de luchthaven van Zaventem. Vorig jaar bracht een Pano-reportage aan het licht dat Brussel en de luchthaven van Zaventem draaischijven zijn voor de handel in Afrikaans jachtvlees.
 

Bron: Sudinfo.be / VILT/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*