De eerste mosterd met duivelse (zwart-geel-rode) zaden

De 100% biologische mosterd Bister verschilt van de marktnormen op het gebied van smaak en kleur. Het is gemaakt van mosterdzaden die een subtiele pittigheid geven. De mosterd is gemaakt van Belgische zaden, en meer specifiek, zaden die op Waalse bodem groeien. Een ware uitdaging, omdat er in België al jaren geen mosterd meer wordt gekweekt, dus moest de knowhow weer aangewakkerd worden.

Het bedrijf Bister heeft hiervoor een toppartner onder de arm genomen: Farm For Good. Een netwerk van landbouwbedrijven die de agro-ecologische overgang naar de biologische en regeneratieve landbouw maken.

Samen werken ze met boeren van 8 verschillende boerderijen, die allemaal het Farm For Good agro-ecologisch charter hebben ondertekend.

In de grond…

Een biologische mosterd gemaakt van Belgische zaden, dat was de wens van Bister, het bedrijf dat onlangs werd overgenomen door de Belgische onderneming Natura. Het project werd al ruim voor de Covid-crisis bedacht. Consumptiepatronen veranderen voortdurend en versterken het beeld dat Arthus de Bousies, de jonge baas van de groep, heeft over de consumptie van vandaag.

“We wilden een mosterd gemaakt van Belgische zaden, en meer specifiek, zaden die op de Waalse bodem groeien. Wij pleiten voor een korte keten, een lokale kweek en dus een vermindering van onze ecologische voetafdruk. Dit is een wens, een bewustwording die we in ons bedrijf koesteren. We doen dit trouwens al met onze Natura producten waarvan de eierdooiers bijvoorbeeld uit België of Nederland komen.” Om dit doel te bereiken heeft het bedrijf een partner met topklasse onder de arm genomen: Farm For Good, een netwerk van landbouwbedrijven die de agro-ecologische overgang naar de biologische en regeneratieve landbouw maken.

“Toen we de vertegenwoordigers van Farm For Good hebben ontmoet, hebben we meteen gevoeld dat we op dezelfde golflengte zaten. Zij zorgen voor de agronomische en logistieke aspecten van het project en wij voor de ontwikkeling en commerciële aspecten. Samen hebben we een team van deskundigen samengesteld. We werken met 8 boeren van verschillende boerderijen, die allemaal het Farm For Good agro-ecologisch charter hebben ondertekend. Een ware uitdaging, omdat er in België al jaren geen mosterd meer werd gekweekt. We moesten de knowhow dus weer onder de knie krijgen.

Wij zijn erin geslaagd om de risico’s te verdelen en Bister heeft zich ertoe verbonden de hele productie terug te kopen tegen een eerlijke prijs. Het was een proces met vallen en opstaan maar we hebben veel geleerd dankzij deze samenwerking met echte gepassioneerde professionals.”

En in de mond

De nieuwe mosterd zit in de iconische granaatvormige pot van Bister, maar met een groen deksel en verschilt van de gangbare marktstandaarden. “Onze nieuwe Belgische mosterd verschilt sterk in kleur en smaak van de Impériale omdat hij gemaakt wordt van slechts één soort zaden. Dit is een vrij zachte en gladde mosterd, uitsluitend gemaakt van gele mosterdzaden die een subtielere pittigheid geven.”

https://www.facebook.com/moutarderie.bister/videos/1330150263988705


Over Bister

De Bister mosterdfabriek, een Belgisch bedrijf gevestigd in Achêne (Ciney), bestaat sinds 1926. Niet minder dan drie generaties zijn erin geslaagd deze onderneming te runnen. Met een serene geest en een gevoel van volbracht werk, vindt Fabienne Bister, derde generatie van Bister, in Arthus de Bousies de ideale ondernemer om de nieuwe pagina’s van Bister’s geschiedenis te schrijven. In 2012 verwierf Arthus de Bousies het bekende merk mayonaise Natura. Door in 2020 Bister over te nemen, brengt hij twee ambachtelijke en traditionele bedrijven samen met gemeenschappelijke waarden. Het merk Bister zet zijn avontuur dan ook voort met respect voor de familiegeest van het bedrijf.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*