De drie winnaars van de Flanders International Awards 2023 zijn gekend

Tijdens een indrukwekkende prijsuitreiking, bijgewoond door 800 genodigden en in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon, maakte FIT (Flanders Investment & Trade) de winnaars bekend van de inaugurele Flanders International Business Awards. De winnaars zijn Globachem (gevestigd in Sint-Truiden) – ‘Exporteur van het Jaar 2023,’ Plug Power (gevestigd in Antwerpen) – ‘Buitenlandse Investeerder van het Jaar 2023,’ en Loop Earplugs (hoofdkantoor in Berchem) – ‘Startup van het Jaar 2023. Binnen de categorie Startup van het Jaar 2023 reikte FIT ook een speciale erkenning uit aan drie ‘International High Potentials’: Henchman (gevestigd in Gent), OTIV (ook gevestigd in Gent), en B4Plastics (gevestigd in Dilsen-Stokkem). Deze wedstrijd is de eerste keer dat FIT tegelijkertijd een exportbedrijf, een buitenlandse investeerder en een startup bekroont die uitblinken op het internationale podium.


Globachem, Plug Power en Loop Oordopjes krijgen de hoogste onderscheidingen op de eerste Flanders International Business Awards 2023

Joy Donné, CEO van FIT

“Proficiat aan Globachem, Plug Power en Loop Earplugs, de winnaars van de Flanders International Business Awards 2023. Samen met de 6 runners-up en alle kandidaten in deze sterke inaugurele editie, fungeren zij als ware ambassadeurs voor Vlaanderen. Door hun verwezenlijkingen, innovaties, creativiteit en toewijding dragen ze bij tot de uitbouw van een robuust Vlaams ecosysteem.

Exporteur van het Jaar 2023: Globachem

Dit familiebedrijf in Sint-Truiden is gespecialiseerd in de ontwikkeling, registratie en marketing van gewasbeschermingsmiddelen. Hun belangrijkste doel is om bij te dragen aan een voldoende, veilige en duurzame voedselproductie voor de groeiende wereldbevolking. Globachem is actief in 39 landen, met een sterke focus op belangrijke landbouwlanden zoals Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Brazilië.

Globachem won van concurrenten zoals Dewulf, een fabrikant van landbouwmachines uit Roeselare, en IndigoCare uit Tessenderlo, een leverancier van slimme oproepsystemen voor ziekenhuizen en rusthuizen. De jury prees Globachem voor de sterke nadruk op innovatie met een grote maatschappelijke impact.

Co-voorzitter van de finalejury Sonja Willems en voorzitter van de Raad van Bestuur van FIT

“Globachem heeft een sterke positie verworven in een markt die gedomineerd wordt door multinationals, dankzij haar duidelijke strategie, innovatieve aanpak en unieke bedrijfscultuur. Hun intensieve samenwerking met relevante Vlaamse partners heeft gewerkt als een katalysator voor innovatie.”
  • Aantal werknemers: 73,9 voltijdse equivalenten (België)
  • Inkomsten (2022): € 287.966.588,61
  • Aandeel export in inkomsten (2022): 95%
  • Aandeel van niet-EU-landen in export: 23%

Buitenlandse investeerder van het jaar 2023: Plug Power

Plug Power bouwt een groene waterstoffabriek in de haven van Antwerpen-Brugge. Ze komt op de NextGen-site, een hub voor de circulaire economie, en markeert de eerste investering van het Amerikaanse groene waterstofbedrijf in Europa. Bovendien wordt het de eerste hybride waterstoffabriek ter wereld. Plug Power heeft een zeer innovatieve technologie ontwikkeld om waterstof (H2) vloeibaar te maken.

Plug Power deed het beter dan de investeringen van de Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer en het Duitse Aurubis, wereldleider in de productie en recycling van koper. De bijdrage aan het versnellen van de energietransitie speelde een doorslaggevende rol in de beslissing van de uiteindelijke jury.

Co-voorzitter van de finale jury, Yin Oei, en CEO van Living Tomorrow

“Plug Power draagt actief bij aan de basisinfrastructuur van onze groene energievoorziening voor de toekomst. Bovendien zal deze Amerikaanse investering aanzienlijke werkgelegenheid creëren in Vlaanderen.”

  • Type investering: Greenfield project
  • Investeringsbedrag: €350-400 miljoen
  • Jobcreatie in Vlaanderen: 50 banen

Startup van het Jaar 2023: Loop Oordopjes

Loop Earplugs werd opgericht door twee jeugdvrienden die aan tinnitus leden. Deze startup uit Berchem zorgde al snel voor een revolutie in zijn sector door van zijn stijlvolle en altijd passende oordopjes van hoge kwaliteit wereldwijd een gegeerd modeaccessoire te maken. Het snelgroeiende team genereert 98% van zijn omzet in ongeveer 150 landen.

Loop Earplugs overtrof twee Gentse startups, Sensolus, een ontwikkelaar van trackingtechnologie, en Techwolf, een AI-speler. De finale jury was onder de indruk van de opmerkelijke exportreis die de Antwerpse startup sinds 2016 heeft afgelegd.

Co-voorzitter van de jury, Sonja Willems, en voorzitter van de Raad van Bestuur van FIT

“Na de pandemie onderging Loop Earplugs een snelle transformatie om zichzelf opnieuw te lanceren. Ze zijn erin geslaagd om een bestaand product op een unieke, gedurfde en stijlvolle manier wereldwijd op de markt te brengen. Deze prestatie vereist niet alleen creativiteit, maar ook veel moed en doorzettingsvermogen.”

  • Opgericht in: 2016
  • Actief in: Ongeveer 150 landen
  • Aandeel export in omzet (2022): 98%

Speciale erkenning voor 3 ‘International High Potentials of the Year 2023’

Binnen de categorie Startup van het Jaar 2023 reikte FIT een speciale erkenning uit aan drie ‘International High Potentials’:

Henchman: Deze Gentse legal tech startup stelt met zijn slimme processor advocaten in staat om complexe contracten op te stellen op basis van alle clausules, definities en andere ongestructureerde data in hun database.
OTIV: Deze Gentse startup richt zich met zijn AI-technologie op autonoom spoorvervoer, eerst als rijassistentiesysteem in industriële omgevingen en later op openbare goederenspoorwegen.
B4Plastics: Deze ‘polymeerarchitecten’ uit Dilsen-Stokkem ontwikkelen bioplastic alternatieven voor verpakkingen in de voedings-, cosmetica-, automobiel- en andere industrieën.

“Henchman, OTIV en B4Plastics zijn organisatorisch, financieel en technologisch klaar voor internationale expansie. FIT en Startup.Flanders belonen hen met één-op-één begeleiding van onze experts in Vlaanderen en met de steun van de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers en Technologieattachés in het buitenland. Zij zullen deze startups in contact brengen met de juiste partners en prospects om hun internationale doorbraak te versnellen.”

Olivier Van Orshoven, Hoofd van Startup.Flanders
Hoe de finale jury tot haar besluit kwam

Voor de zomer van 2023 beperkte een jury van experts de lijst van meer dan 100 inzendingen tot drie genomineerden in elke categorie. Op 7 september stelden ze hun cases voor aan de finale jury, die één winnaar koos in elke categorie. De uiteindelijke jury baseerde haar beoordeling op de volgende criteria: wereldwijde impact, sterke prestaties, lokale betrokkenheid, innovatieve groei en motivatie om een ambassadeursrol op zich te nemen.

Jury

Naast co-voorzitters Yin Oei (CEO van Living Tomorrow) en Sonja Willems (Voorzitter van de Raad van Bestuur van FIT), bestond de finale jury uit Piet Demunter (COO van Brussels Airport Company), Joy Donné (CEO van FIT), Guy Haesevoets (Senior Working Capital Advisor Transaction Banking bij BNP Paribas Fortis), Ronnie Leten (Voorzitter van verschillende organisaties), An Steegen (CEO van Barco), Karel Vandeputte (Team Coordinator Underwriting and Account Management bij Credendo), Mattias Vanderoost (VP New Business and Ventures bij Telenet), Jan Van der Goten (Hoofd Janssen Pharmaceutica Campus & Strategic Partnerships Benelux), en Erwin Verstraelen (Chief Digital and Innovation Officer bij Havenbedrijf Antwerpen-Brugge).

Meer informatie over de winnaars, runners-up en sponsors van de Flanders International Business Awards vindt u op www.flandersinternationalbusinessawards.be/n.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*