De coöperatieve suikerfabriek in Seneffe zal niet worden gebouwd

bieten
bieten

De Coopérative des beaviers transformateurs (CoBT)(bietenkwekers) is er niet in geslaagd de nodige middelen bijeen te brengen voor de bouw van een nieuwe suikerfabriek in Seneffe. Na maandenlange besprekingen met banken en investeerders heeft de Coöperatieve van suikerbietenverwerkers (CoBT) de handdoek in de ring gegooid: het project voor de bouw van een ultramoderne suikerfabriek in Seneffe is definitief van de baan.

Het nieuws zal niet als een verrassing komen. Het project, dat was begroot op 361 miljoen euro, was voor 134 miljoen, of 37% van het totaal, gefinancierd door de 1.600 coöperatieleden, overheidsinvesteringen en subsidiërende autoriteiten. Er moest dus nog 227 miljoen euro bij de banken worden opgehaald.
22 december 2020 17:46

Niet genoeg centen

De Coopérative des beaviers transformateurs (CoBT) is er niet in geslaagd de nodige middelen bijeen te brengen voor de bouw van een nieuwe suikerfabriek in Seneffe. Na maandenlange besprekingen met banken en investeerders heeft de Coöperatieve van suikerbietenverwerkers (CoBT) het bijltje erbij neergegooid: het project voor de bouw van een ultramoderne suikerfabriek in Seneffe is definitief van de baan. Het nieuws zal niet als een verrassing komen. Het project, dat was begroot op 361 miljoen euro, was voor 134 miljoen, of 37% van het totaal, gefinancierd door de 1.600 coöperatieleden, overheidsinvesteringen en subsidiërende autoriteiten. Er moest dus nog 227 miljoen euro bij de banken worden opgehaald.

Dit bedrag heeft de kredietinstellingen zichtbaar afgekoeld. Ondanks de vele benaderingen die CoBT heeft ondernomen, heeft de oproep tot het indienen van fondsen geen succes gehad. De raad van bestuur van de coöperatie heeft daarom besloten de kosten te stoppen.

Terugbetaling

Overeenkomstig haar toezeggingen zal CoBT de samenwerkende partijen terugbetalen. De toekomst van de coöperatie zal op een later tijdstip worden bepaald. Was de suikersector geschikt voor een dergelijk project? “De suikermarkt is wereldwijd in evenwicht, met weinig schommelingen van jaar tot jaar, en Wallonië heeft de beste bodem van Europa,” legt Benoît Haag uit, een van de projectleiders van het project. De aanwezigheid van twee grote spelers – Raffinerie Tirlemontoise (Südzucker) en Iscal Sugar (Finasucre) – heeft de banken uiteraard terughoudend gemaakt. Benoît Haag spreekt van “kilte”. “Ik vraag me af of ons project niet een beetje te vroeg is gekomen. De suikermarkt komt uit een moeilijke periode, maar er was ruimte voor een coöperatief en lokaal model,” zegt Benoît Haag

Bron: L’echo

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*