De consumptie van winteraardbeien in Europa groeit

Als we het over seizoensfruit hebben, moet de aardbei het hele jaar door een plaatsje krijgen. De aardbei is bijna 12 maanden te kweken, dankzij een zorgvuldige keuze van de planten en in functie van de kenmerken van elk ras.

Het Europese project Fruit & Veg: Natural Health! gepromoot door het Italiaanse Gruppo Vi.Va AOP richt de schijnwerpers op ede aardbei. Die vrucht is zeer geliefd zijn bij de Europese consument. Italië is een van beste regio’s om de aardbei het hele jaar door te telen.

Het profiel van de eerste maanden van de oogst is door Pietro Ciardiello, de directeur van Coop Sole, de cooperatieve vereniging van de Gruppo Vi.Va AOP getraceerd. Deze coöperatieve neemt een toonaangevende positie qua productie van aardbeien in Europa in. De vereniging behaalt in 2020 een volume van 8.300 ton .

Soorten aarbeien

“Het seizoen van onze aardbeien”, aldus Ciardiello, “begint in de herfst, in september, met zaailingen die in november en december vruchten van uitstekend kwaliteit geven. Het Italiaanse ras Caprill is geliefd en beantwoordt aan de hoogste kwaliteitsnormen. Vervolgens, van december tot februari, komen de aardbeien, verkregen uit bewortelde kiemplantjes, in de oogst. Hier zien we de kwaliteitsvolle rassen Melissa en Fortuna domineren. Ten slotte komen vanaf maart de aardbeien van verse planten binnen, met zeer rustieke en ziektebestendige variëteiten die ons in staat stellen om zonder residu te produceren, met behulp van enkele nuttige insecten. “

Biologische aarbeien

“We zijn zeer voorzichtig”, vervolgt Ciardiello, “we hebben al 25 hectare in biologische productie en 10 hectare in omschakeling. Tot nu toe zijn we zeer tevreden met de start van die campagne. Sedert de herfst hebben we een sterke vraag naar bio gehad, hoger dan ons aanbod en ook de productieprijzen zijn meer dan bevredigend geweest.

Italiaanse vraag neemt toe

Tot enkele jaren geleden was de herfstproductie vooral bedoeld voor de export, maar vandaag is de vraag ook in Italië serieus toegenomen. De aardbei is botanisch gezien een winterproduct dat bij een lage temperatuur bloeit. Dit kenmerk heeft het, dankzij onderzoek op het gebied van de kwekerij, mogelijk gemaakt om een niet geforceerde, constante productie te bekomen. In Europa wordt de aardbei al lang beschouwd als een product dat het hele jaar door aanwezig is en deze trend zal zich ook steeds meer op onze (binnenlandse – Italiaanse) markt ontwikkelen. “

“Onze productie”, concludeert Ciardiello, “is aan het scoren omdat ze volledig voldoet aan de vraag van de Europese consument “naar veilige, zoete en pure producten “

Aankoopvolume per jaar

Volgens het consumptierapport van CSO Italië neemt de aankoop van aardbeien in Europa voortdurend toe. In Italië wordt 1,56 kg per inwoner per jaar ingekocht (gegevens van CSO Italië). In Spanje bedraagt de consumptie per inwoner 1,85 kg en in Duitsland is dat 2,96 kg per inwoner. En de vraag neemt steeds verder toe!

Gezond voedsel

De gezondheidsclaims van dit supervoedsel – dat niet alleen in het voorjaar maar het hele jaar gezondheidsbevorderend werkt – bevordert de consumptie. De voedingseigenschappen van de aardbei, de belangstelling voor deze vrucht en de gezondheidsdeugden ervan worden ruimschoots beschreven in het rapport van voedingsdeskundige Martina Donegani voor het Fruit & Veg Natural Health Project (zie www.fruvenh.it).

Fruit & Veg: Natural Health! is een Europees project dat gepromoot en ontwikkeld wordt door Gruppo Vi.Va AOP, waar Apofruit, Canova Codma OP en Coop ong. La Mongolfiera, Pempacorer-Terremerse, Solarelli, Ortoromi en O.P. Terra di Bari deel van uitmaken.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*