De brouwerijen vrezen grote verliezen: “Ook wij willen helderheid over de heropening van de horeca”

Net als Horeca Vlaanderen vragen de brouwerijen in Vlaams-Brabant om duidelijkheid over wanneer de restaurants en cafés kunnen heropenen. De horeca is immers de grootste klant van de brouwerijen. Maar zelfs als de horeca zou kunnen heropenen, vrezen de brouwerijen zware verliezen.

Horeca Vlaanderen heeft al aangekondigd dat het helderheid wil over de heropening van cafés en restaurants. De horeca heeft tijd nodig om zich voor te bereiden op deze heropening. Dezelfde vraag wordt nu gesteld in de brouwerijen. “Het is duidelijk dat de Covid19 pandemie de hele brouwerijsector treft”, zegt Karolien Cloots, woordvoerder van AB Inbev, “We kunnen de gevolgen nog niet inschatten, maar we hopen dat de overheid snel een datum zal vastleggen zodat de caféhouders, maar ook wij brouwerijen, een perspectief hebben waar we naar toe kunnen werken.

De brouwerij Haacht wil ook tijdig weten wanneer de horeca zal heropenen. “Ze hebben het over 8 juni, maar als ze 5 juni bevestigen, zal het echt te laat zijn. De horeca moet zich voorbereiden, de cafés moeten ook de bierlijnen schoonmaken en de bieren bestellen. Het moet voor ons ook heel snel gebeuren, dus hoe eerder hoe beter”, zegt woordvoerder Dieter Van Muylder van Brouwerij Haacht.

Maar hoewel de horeca weer zicht heeft op een heropening, vrezen de brouwerijen dat ze dit jaar niet zullen herstellen van het economisch deficit. “Wij zijn een brouwerij van en voor de horeca”, zegt Dieter Van Muylder van Brouwerij Haacht. “De meeste van onze activiteiten vinden plaats in cafés, dus we voelen de crisis even hard binnenkomen. De export is ook sterk gedaald. Positief is dat op 8 juni de cafés wellicht weer open gaan. Toch wordt het voor ons een heel moeilijk jaar wordt.


Aanzienlijke verliezen

Zelfs bij de Brouwerij Boon in Lembeek voelen ze duidelijk de crisis aan. “Verlies”? Het zal vrijwel zeker hetzelfde zijn als bij elke andere brouwerij”, zegt Frank Boon. “Een van de redenen is dat we jarenlang veel geld hebben geïnvesteerd en nog steeds afschrijvingen lopen hebben. In ieder geval verdiende de brouwerij voor de crisis al niet veel. Op zijn zachtst gezegd: We hebben minder inkomsten en minder cashflow, er is geen winst en wellicht verlies. Als de horeca niet opengaat op 8 juni, zal dat de ramp nog groter maken. Op dit moment kan geen enkele brouwerij de omvang van het verlies voorspellen.

De brouwerij Palm in Steenhuffel registreert een stijging van de binnenlandse bierconsumptie, maar dit compenseert niet de verliezen in het hotelwezen. “Uiteraard hebben we aanzienlijke omzetverliezen geleden, vooral in de horeca”, zegt Peter Buelens van Palm Brewery. “Onze brouwerij richt zich van oudsher meer op de detailhandel dan op de supermarkten, waar we een hogere omzet hebben gezien. Supermarkten genereerden wel een goede omzet, maar dit compenseert niet het verlies van de horeca-activiteiten.

bron: VRT

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*