De betekenis van etiketten op voedselverpakkingen in België

Hoe lees en vergelijk je etiketten? Etikettenproducent My Nametags werpt licht op de etiketten en informatie die in overvloed op verpakkingen staan. De laatste tien jaar verschijnen er steeds meer etiketten op voedselverpakkingen. Er zijn nu niet minder dan 300 duurzaamheidskeurmerken. Naast deze etiketten bevat de verpakking nog heel wat andere informatie, zoals hoe het product moet worden gerecycleerd, de ingrediënten of de gebruiksaanwijzing.

Er zijn drie soorten voedseletiketten: neutrale etiketten, positieve etiketten en etiketten met een kleurcode. Zoals de naam al zegt, geven neutrale etiketten geen oordeel over de gezondheid van het product. Zij geven alleen percentages en cijfers van voedingswaarden, zoals de hoeveelheid suiker of vet. Positieve etiketten suggereren dat je een (meer) gezonde keuze maakt in een bepaalde voedselcategorie. Deze etiketten waren vroeger herkenbaar aan het “V”-symbool op de verpakking. Zij werden echter zwaar bekritiseerd omdat zij ook op ongezond voedsel stonden. De consument zou dan ten onrechte kunnen denken dat hij een gezond product koopt. Als gevolg daarvan komt het “V”-teken tegenwoordig veel minder vaak voor. In Nederland is het gedeeltelijk vervangen door de Voedingscentrum-app “Kies ik gezond? In België is een dergelijke app tot nu toe nog niet gelanceerd, maar er zijn wel veel andere voedsel-apps in verschillende talen beschikbaar.

Nutri-score

De kleurgecodeerde labels geven een meer algemeen beeld. Een product dat veel suiker bevat, wordt bijvoorbeeld rood of oranje gekleurd, terwijl levensmiddelen met weinig suiker groen worden gekleurd. De Nutri-Score is een goed voorbeeld van dit soort etiketten. De Nutri-Score, die in 2018 in België en in 2021 in Nederland is geïntroduceerd, combineert letters en kleuren om aan te geven welke ingrediënten in een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere.

Wettelijke verplichtingen

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben in 2011 bepaald welke informatie op voorverpakte levensmiddelen moet worden vermeld. Deze omvatten de houdbaarheidsdatum, het nettogewicht, de naam van de inhoud en de ingrediënten en hun gewicht. Ook stoffen die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken, bijzondere voorwaarden voor opslag of gebruik en voedingswaarden moeten op de verpakking worden vermeld. De voedingswaarden geven bijvoorbeeld de hoeveelheid ongezonde verzadigde vetten en gezonde onverzadigde vetten aan. Ook de oorsprong van het product moet worden vermeld, evenals de naam en het adres van de organisatie die verantwoordelijk is voor de voedselinformatie. Deze herkomst maakt het al mogelijk een duurzame keuze te maken door te kiezen voor een lokaal product.

Bekende kwaliteitslabels

Dan zijn er de bekende kwaliteitslabels, zoals het Beter Leven-label voor vlees, dat in Nederland is ontstaan, of de ASC- en MSC-labels voor duurzaam gevangen vis. Er zijn ook veel “fair trade”-keurmerken, die milieuvriendelijke productie en eerlijke handel bevorderen. Biologische” labels verschillen van winkel tot winkel. Wel bestaat er een EU-biologoets, die verplicht is voor alle verpakte biologische levensmiddelen in Europa. Dit biologische keurmerk garandeert dat de productie van de verpakking aan strenge milieuvoorschriften is onderworpen.

Labelinfo geeft info over durzaamheid

Er moet dus veel voedselinformatie op de verpakking worden vermeld. Zo kunt u met eigen ogen zien hoe gezond het voedsel is. De producten hebben ook een hele reeks kwaliteitslabels, waarvan sommige betrouwbaarder of strikter zijn dan andere. De website www.labelinfo.be geeft een overzicht van de meest gangbare duurzaamheidskeurmerken. U kunt deze bronnen dus gebruiken om duurzamer en gezonder voedsel te kopen.

Eco-score

Onlangs is ook de Eco-Score ingevoerd. Het mag niet worden verward met milieukeurmerken, die niet voor levensmiddelen zijn bedoeld. De Eco-Score kent een cijfer van A tot E toe dat de productiemethode, de herkomst van de ingrediënten, de verpakking en eventuele bedreigde diersoorten beoordeelt. Het berekent het totale milieueffect van het product. Twee honingsoorten uit hetzelfde land van herkomst kunnen dus een verschillende Eco-Score hebben. Een fles honing gemaakt van niet-gerecycleerd plastic zal minder scoren dan honing verpakt in een glazen pot. Als een van de twee Fairtrade is, komt het hoger op de ranglijst. Om bij te dragen aan een duurzamere wereld, kiest u waar mogelijk producten met een “A” Eco-Score.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*