De ambachtelijke brouwerij Chwakoos wil het op één na beste bier van Westmalle produceren en is goed op weg

Op het kermisterrein van Westmalle, naast café Sportlokaal, konden sportvrienden dit weekend hun eerste Chwakoos bestellen. Holy Satan en Holy IPA zijn de eerste twee bieren van de gelijknamige brouwerij van Walter Riemis (57) en de broers Chris (55) en Koen (53) Verschraegen.

Foto: Walter, Chris en Koen liggen aan de basis van de brouwerij Chwakoos

Hun doel is “het op één na beste bier van Westmalle te brouwen, want met het beste bier ter wereld in de gemeente is dat het allerhoogste doel!”, aldus de drie ex-volleyballers.
Holy Satan (8,3%) of Holy Devil is een fris bier met een licht citrusaroma. Ideaal voor een zomers terras. De tweede, Holy Ipa (6,2%), is een typische IPA met een licht bitter en fruitig aroma en afdronk. Een echte dorstlesser voor warme zomerdagen.

“We hebben 30 jaar samen in Westmalle gevoetbald”, legt Walter uit. “Toen we ermee stopten, zochten we een nieuwe hobby om samen te beoefenen. Vlak voor de Covidepandemie hebben we met z’n drieën een brouwcursus gevolgd in Brouwland. Daarna zijn we begonnen met een ketel van dertig liter in de keuken van mijn flat in de Hemelstraat. Inmiddels hebben we bij mijn moeder thuis een heuse brouwketel in onze ‘man cave’ in de kelder.”

Chwakoos is een eigenaardige naam, maar het blijkt een simpele samentrekking te zijn van Chris, Walter, Koen en “os”. De “os” staat voor “andere”, want als de drie brouwers bezig zijn in hun brouwzaal, komen er altijd wel mensen langs om te proeven of een praatje te maken.

44 probeersels

“In twee jaar tijd hebben we meer dan 44 proefbieren gemaakt”, zegt Chris, “Het is tijd om te kiezen welke richting we op willen. Met Chwakoos zijn we een samenwerking aangegaan met de brouwerijen Cabardouche in Antwerpen, Leysen in Herentals en De Meulekes in Lier, die ons geholpen hebben om onze recepten te perfectioneren en alle praktische zaken, zoals accijnzen, op te lossen. Nu we onze eerste twee bieren lokaal op de markt willen brengen, kunnen we niet meer brouwen in een kleine ketel van 30 liter. De overstap naar een grotere eenheid vergt enige aanpassing.

Voorlopig zijn Holy Satan en Holy IPA te bestellen via de Facebook pagina van Chwakoos. Je kunt de brouwers ook volgen op Instagram. De thuisbrouwers hadden al eerder een glas gecreëerd met hun embleem. De drie sterren verwijzen naar de drie vrienden van de brouwers.

Untappd


Julien Van Rienen uit Antwerpen is een bierliefhebber en plaatste meteen een recensie op Untappd, een gratis bierapp. ” Ik gaf Holy Satan een 4 op 5, nu drink ik Holy Ipa. Wat drinkt Julien liever: een Westmalle Tripel of een Chwakoos? Je kunt trappistenbier niet vergelijken met dit soort bier. Trappistenbier is veel zwaarder, terwijl deze bieren frisser en lichter zijn.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*