Danone wil CO2-uistoot in fabriek in Nieuw-Zeeland met 20.000 ton per jaar verminderen

De wereldwijde voedselproducent Danone is van plan om de kooldioxide-uitstoot in een van zijn fabrieken in Nieuw-Zeeland met 20.000 ton per jaar te verminderen door de installatie van een nieuwe biomassaketel.

De verwarmingsketel van € 17,5 miljoen, die in de Nutricia-spuitdrogerij van het bedrijf in Balclutha, op het Zuidereiland van het land, zal worden geïnstalleerd, is de eerste fase van Danone’s plannen om de installatie tegen 2021 volledig koolstofneutraal te maken.

’s Werelds grootste biomassaproject voor de opwekking van energie uit biomassa

De fabriek in Balclutha verwerkt rauwe melk afkomstig van 18 lokale boerderijen tot een poeder dat gebruikt wordt als basis voor de productie van haar Infant Milk Formula (IMF) merken, waaronder Aptamil en Karicare.Sproeidrooginstallaties zetten melk om in een droog poeder met behulp van de warmte van een ketel. Het resultaat is dat ongeveer 85 procent van het energieverbruik van de fabriek afkomstig is van stoomproductie.

De nieuwe biomassafabriek zal het gas of de steenkool die gewoonlijk als energiebron in ketels wordt gebruikt, vervangen door duurzame, lokaal verkregen houtbrandstoffen, aldus Cyril Marniquet, directeur van Danone’s Nieuw-Zeelandse activiteiten.

Biomassa’ is energie uit planten of plantaardige bijproducten, waarin zonne-energie wordt opgevangen en opgeslagen via het proces van fotosynthese. Bij de verbranding van biomassa komen CO2 en andere bijproducten vrij, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door de CO2 die wordt opgenomen in de groei van de plant.

Bosbouwactiviteiten

“Danone’s biomassaketel in de Balclutha-fabriek zal worden gevoed door bijproducten of restanten van bosbouwactiviteiten die normaal gesproken verloren kunnen gaan,” aldus Marniquet. “Deze bijproducten van de houtproductie worden van oudsher verwijderd of verbrand, maar zijn waardevolle bronnen van warmte, stoom en elektriciteit bij gebruik in een biomassaketelinstallatie.

Met vier commerciële bossen binnen een 50km straal van de installatie Balclutha, zal de faciliteit een betrouwbare bron van biofuel, naast het verstrekken van een economisch voordeel aan de lokale bosbouwindustrie, bovengenoemde Marniquet hebben.

Lokale partners

“Danone zal brandstof betrekken bij lokale partners die deelnemen aan het Forest Stewardship Council (FSC) certificeringsprogramma van de Nieuw-Zeelandse Forest Stewardship Council, om ervoor te zorgen dat de brandstof afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen,” zei hij. “Danone is ook van plan om zijn brandstofbron uit te breiden met stedelijk houtafval.

De ketel moet eind 2020 geïnstalleerd zijn en zal in 2021 in gebruik worden genomen. Resource management bedrijf Veolia zal de bouw van de biomassaketel ontwerpen en beheren.

25 miljoen nieuwe investeringen

In totaal investeert Danone ongeveer 25 miljoen euro in de Balclutha-installatie, die ook de installatie van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie omvat om waterafval efficiënter te behandelen.

Danone is ook van plan om tegen 2020 over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen in de centrale, waarvan zij beweert dat dit de CO2-uitstoot van de centrale met 96 procent zal verminderen.

De resterende vier procent van de CO2-uitstoot zal worden opgewekt door het gasverbruik van de centrale op momenten dat de biomassaketel in onderhoud is. Het bedrijf werkt ook aan het vinden van een hernieuwbare energiebron voor deze onderhoudsperiodes, die het bedrijf hoopt te voltooien tegen 2021.

Eerste koolstofneutrale fabriek in Nieuw-Zeeland

De Balclutha-fabriek zal dan de eerste koolstofneutrale fabriek zijn die de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie van dienst zal zijn, aldus het bedrijf.

De ontwikkeling maakt deel uit van Danone’s “One Planet. One Health” visie, waarin het bedrijf ernaar streeft om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*