Danone herstructureert

De Franse voedselgigant Danone reageert op de Coronacrisis met het schrappen van banen en een bedrijfsherstructurering. De onderneming heeft ook haar prognoses voor de middellange termijn aangepast. Tot 2023 wil het bedrijf tot een miljard euro aan jaarlijkse kosten besparen, onder andere door tot 2000 banen in de administratie te schrappen, kondigde Danone maandag in Parijs aan.

Alleen al in het hoofdkantoor kon tot een kwart van de banen worden geschrapt. De Groep schat de kosten van de herstructurering op in totaal ongeveer 1,4 miljard euro voor 2021 tot 2023.

Marge van 10%

Op de middellange termijn verwacht het managementteam onder leiding van Group CEO Emmanuel Faber nu een operationele marge op de middellange termijn tot tien procent als gevolg van de besparingsinspanningen. De eerste mijlpaal is gepland voor het jaar 2022, waarvoor een waarde van meer dan 15 procent wordt verwacht. Danone bevestigde de vooruitzichten op middellange termijn voor een omzetgroei van 3 tot 5 procent op een vergelijkbare basis. Faber houdt ook vast aan zijn eerdere doelstelling voor 2020.

Zich opnieuw uitvinden

“De wereldwijde pandemie heeft sommige aspecten van de onrust in de voedselsector versneld en andere veranderd”, zei Faber. “Danone wil daarom zijn structuur meer richten op geografische regio’s dan op productcategorieën om wendbaarder of lokaal aangepast te kunnen reageren.”

Danone wil ook dus in de eerste plaats een lokaal bedrijf worden met meer autonome lokale activiteiten om beter aan de verwachtingen van de consument te kunnen voldoen. “Deze vereenvoudiging en evolutie in de rol van gemeenschappelijke functies zal resulteren in een vermindering van ongeveer 1.500 tot 2.000 posities in onze wereldwijde en lokale hoofdkantoren. Reken op zo’n 25% van het personeelsbestand in onze wereldwijde hoofdkantoren”. Emmanuel Faber voegt eraan toe dat in Frankrijk 400 tot 500 mensen “voornamelijk bestuurders, managers” zullen worden getroffen.

De voedselgigant heeft het ook over een assortiment dat volgend jaar al met 10 tot 30% wordt teruggebracht. De focus zal liggen op snelgroeiende en meer winstgevende producten.

Danone in België

Danone Belgium telt ongeveer 600 personeelsleden in België. 450 werken in Rotselaar en 150 in het administratief hoofdkwartier in Docks Brussels. Daarnaast zijn er ongeveer 1.000 voor de Alpro-divisie tewerkgesteld. De herstructurering zal waarschijnlijk een beperkte impact hebben op de werknemers van de site van Rotselaar en de Alpro-site in Wevelgem, zei Femke Buys van de ACV-vakbond op maandag 23 november 2020. “Er zal vooral worden bezuinigd op managementfuncties. Operationele functies, zoals er veel zijn in Rotselaar, zullen minder worden beïnvloed,” zegt Buys.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*