Danone België lanceert eerste yoghurtpot gemaakt van gerecycleerd plastic

De eerste yoghurtpot gemaakt van 30% gerecycleerd en recycleerbaar plastic wordt geproduceerd in Rotselaar en is nu verkrijgbaar in België.

Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het vers en veilig houden van ons voedsel. Danone is zich echter ook bewust van de uitdaging om verpakkingsmateriaal in de verpakkingsketen te houden en zo ook haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Het model van Danone, erkend met een certificaat van B Corp®, is gebaseerd op de overtuiging dat positieve sociale en milieu-impact niet los kan worden gezien van economische impact. Daarom streeft de marktleider in verse zuivelproducten er elke dag naar, door middel van onderzoek en experimenten, om zijn verpakkingen recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar te maken. In deze context stelt Danone vandaag zijn nieuwste innovatie voor: de Light & Free Fruit yoghurtpot, gemaakt van PET-kunststof en geproduceerd in Rotselaar, bevat voortaan 30% gerecycleerde kunststof (rPET). Danone werkt nauw samen met Fost Plus(1) in België om de recyclage in ons land te optimaliseren, vooral rond de lancering van de nieuwe blauwe zak.

Zestig procent van de Belgen zegt bezorgd te zijn over het verminderen van wegwerpplastic (2) en het debat over het verminderen van het gebruik van plastic boodschappentassen en verpakkingen is actueler dan ooit. Maar hoe zit het met andere voedselverpakkingen, zoals yoghurtpotjes? Danone bewijst dat je, net als voor waterflessen, gerecycleerd plastic kunt gebruiken voor yoghurtpotjes. Het is ook milieuvriendelijker dan glazen potten.

Nathalie Guillaume, directeur corporate affairs en duurzame ontwikkeling bij Danone BeLux, legt uit: “Gerecycleerde PET (3)-verpakkingen (rPET) hebben een lagere koolstofvoetafdruk dan nieuw plastic of glas. Met de nieuwe Fruit Light & Free fles stimuleren we het hergebruik van plastic. rPET biedt een goede verpakkingskwaliteit en draagt bij aan circulariteit.”

Belgische innovatie

Isabelle Maillot, Manager Packaging Research and Innovation bij Danone Europe, staat stil bij de samenstelling van de verpakking: “Het Fruit Light & Free blikje is het resultaat van een innovatie, want het is nu gemaakt van een soort plastic (PET) dat in een gesloten kringloop kan worden gerecycled, en niet meer van PS (4) wat moeilijker is. PET is een duurzaam alternatief. Het is momenteel zelfs de enige kunststof in de Europese Unie die op grote schaal kan worden gerecycleerd tot kunststofverpakkingen voor levensmiddelen.

De Belgische productievestiging in Rotselaar is een van de eerste Danone-fabrieken in Europa die op een van haar productielijnen overschakelt van PS (een harde, brosse kunststof) op PET (een recycleerbare kunststof die in een gesloten kringloop kan worden gebruikt). Op die manier bewijst de productievestiging eens te meer haar strategische rol binnen de Danone Groep op het gebied van innovatie en milieuvriendelijke productie. De fabriek en haar Food Heroes werden onlangs uitgeroepen tot “Fabriek van de Toekomst ” (5) , een prijs die door AGORIA en Sirris wordt toegekend aan productiesites die voldoen aan hoge normen op het gebied van innovatie en een milieu- en mensvriendelijke aanpak.


100% herbruikbare, recycleerbare en composteerbare verpakking

Tegen 2025 zullen alle Danone-verpakkingen ontworpen zijn volgens de principes van de circulaire economie. Dit betekent dat alles, zonder uitzondering, recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar zal zijn. Kunststoffen voor eenmalig gebruik, zoals de plastic lepels die bij sommige producten worden geleverd, voldoen niet aan deze beginselen en zijn bijna volledig uit het assortiment verdwenen. Danone, bijvoorbeeld, werkt momenteel aan houten alternatieven (6).

Samen met haar partners is Danone vastbesloten om oplossingen te vinden voor alle onderdelen van haar verpakkingen. De flessenproducent Actimel is al bijna 20 jaar in de fabriek in Rotselaar gevestigd. Het flesje Actimel bevat nu de helft minder plastic dan toen hij in 1994 in Rotselaar werd gelanceerd, wat bijdraagt tot de vermindering van de CO2-uitstoot. In België is Actimelflesje altijd al recycleerbaar geweest via de PMD-zak en vindt ze een tweede leven in kokers, pallets, dozen of kratten.

Danone Rotselaar

Isabelle Maillot: “De nieuwe lichte en vrije fruitfles, gemaakt met 30% PETr, is een belangrijke eerste stap in ons streven naar circulariteit. Een stap waar we trots op zijn. Maar daar laten we het niet bij, natuurlijk. Ons doel is om het percentage gerecycled PET in onze verpakkingen te blijven verhogen. Momenteel versnellen wij de transformatie van de rest van ons aanbod. Dit project is volledig in overeenstemming met ons “One Plan”-programma.

Referenties:

1 Fost Plus organiseert en financiert de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

2
Dedicated Research en Frosch studie, 2021

3
PET: polyethyleentereftalaat

4
PS: Polystyreen

5
De productiesite van Danone in Rotselaar ontvangt de titel van “Fabriek van de Toekomst”.

6
Richtlijn (EU) 2019/904 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de vermindering van het effect van bepaalde kunststofproducten op het milieu http://data.europa.eu/eli/dir/2019/904/oj

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*