Crowdfarming die biologische boeren en duurzame voedselketen ondersteunt, ontvangt Europees krediet

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een kredietovereenkomst van € 15 miljoen gesloten met CrowdFarming, een online platform dat Europese boeren in staat stelt om rechtstreeks aan eindconsumenten te verkopen. Dit risicokrediet wordt ondersteund door het InvestEU-programma. Met deze financiering wil CrowdFarming haar activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie (RDI) uitbreiden door hun digitale marktplaats te verbeteren en instrumenten te ontwikkelen die duurzame landbouwpraktijken en een duurzamere en eerlijkere voedselketen in heel Europa bevorderen.

Op dit moment telt de marktplaats van CrowdFarming meer dan 300 boeren uit 13 Europese landen die hun producten zonder tussenpersonen aan eindconsumenten verkopen. Het innovatieve systeem stelt boeren in staat hun eigen prijzen vast te stellen, waarbij klanten seizoensgebonden, biologisch voedsel rechtstreeks van de boerderij aan huis ontvangen. CrowdFarming biedt ondersteuning op het gebied van websitebeheer, logistiek, klantenservice, training en marketing voor de boeren. Boeren worden zorgvuldig geselecteerd op basis van duurzaamheidsnormen, kwaliteit en productiepraktijken.

Verkorte leveringsketen

De EIB-financiering zal bijdragen aan de versnelling van de overgang naar een duurzamere, efficiëntere en eerlijkere voedselketen in Europa, evenals het bevorderen van duurzame en regeneratieve landbouwpraktijken. Het CrowdFarming-model verkort de leveringsketen en vermindert zo de behoefte aan tussenpersonen en opslag, wat resulteert in verser voedsel, minder voedselverspilling, lagere CO2-uitstoot en verminderd energieverbruik vergeleken met traditionele distributiemethoden.

Digitale transitie

Bovendien zal de EIB-steun naar verwachting ongeveer 200 directe banen creëren, waaronder technici voor het RDI-team, evenals landbouw- en logistieke specialisten.

Deze overeenkomst is in lijn met het beleid van InvestEU op het gebied van onderzoek, innovatie en digitalisering en ondersteunt de groene en digitale transitie van Europa, in overeenstemming met de Europese “van boer tot bord” -strategie, gericht op een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. De overeenkomst werd ondertekend in Madrid door EIB-vicepresident Ricardo Mourinho Félix en de CEO en medeoprichter van CrowdFarming, Gonzalo Úrculo.

De EIB-vicepresident, Ricardo Mourinho Félix, benadrukte de rol van de financiering in het ondersteunen van RDI-activiteiten van CrowdFarming, waardoor de landbouw duurzamer wordt en de werkgelegenheid en economische groei in plattelandsgebieden van de EU worden gestimuleerd.

Eurocommissaris voor Economie, Paolo Gentiloni, prees het InvestEU-programma als een cruciaal instrument voor bedrijven in heel Europa om toegang te krijgen tot de benodigde financiering, waardoor economische groei en werkgelegenheid worden bevorderd en de EU haar milieudoelstellingen kan halen.

Crowdfarming

Gonzalo Úrculo, CEO en medeoprichter van CrowdFarming, benadrukte het belang van directe verkoop door biologische boeren voor een duurzamere leveringsketen in Europa. Hij benadrukte dat dit niet alleen voordelen heeft voor boeren en consumenten, maar ook voor het milieu door minder transport en verpakkingen. Met de steun van de EIB wil CrowdFarming zijn diensten voor directe verkoop door boeren uitbreiden en deze aanpak tot een reëel alternatief voor alle Europeanen maken.

De financiering van de EIB omvat risicokredieten, wat leningen zijn aan jonge ondernemingen om hen van liquiditeit te voorzien tussen twee kapitaalinvesteringen. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor een EIB-risicokrediet moeten innovatief zijn en streven naar disruptieve producten die aansluiten bij de langetermijndoelen van de EU.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*