Crevits geeft groen licht voor bouw diffusietoren in Tiense Suiker

De Tiense Suikerraffinaderij is begonnen met de bouw van een nieuwe diffusietoren ter vervanging van de bestaande 40 jaar oude diffusietrommels. Vlaams minister van Economische Zaken en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) was vrijdag 22 oktober aanwezig om het startschot te geven. De toren zal bijna 6.000 ton minder CO2 per jaar uitstoten en ook 150.000 kubieke meter water besparen. Het totale project zal 25 miljoen euro kosten.

Een diffusietoren is een soort grote watertank waarin suiker wordt geëxtraheerd uit de gewassen en gesneden suikerbieten. Vandaag maakt de suikerraffinaderij gebruik van diffusietrommels die 30-40 jaar oud zijn en dringend aan vervanging toe zijn. De diffusietoren, die de trommels zal vervangen, maakt de suikerproductie efficiënter en bespaart energie.

Het torenontwerp maakt een groter volume en contactoppervlak mogelijk, wat resulteert in minder energieverbruik en minder suikerverlies. Deze nieuwe technologie zal dus 25% minder energie verbruiken dan de oude diffusiedrums, wat neerkomt op een directe vermindering van de CO2-uitstoot met 5.744 ton per jaar.

Naast de energiebesparing zijn er ook voordelen op het gebied van waterverbruik. Een diffusietoren heeft minder energie en stoom nodig voor de sapreiniging en verdamping dan bij diffusietrommels. Minder stoom betekent minder verbruik van grondwater. Bietensap wordt ook gerecycleerd tijdens het proces, waardoor een gesloten lus ontstaat in het diffusieproces dat de terugwinning maximaliseert en het waterverbruik verder vermindert. Daardoor is per jaar 150 000 m³ minder water nodig.

Verbeterde efficiëntie verhoogt concurrentievermogen

Naast de voordelen voor het milieu is deze investering ter verbetering van de efficiëntie ook belangrijk voor het concurrentievermogen van het bedrijf, dat 600 mensen in dienst heeft en schat dat zijn activiteiten indirect werk verschaffen aan meer dan 6.000 gezinnen. “En dat is belangrijk in een industrie die een moeilijke economische periode doormaakt door het aflopen van het Europese suikerquotum in 2017”, aldus het bedrijf over haar concurrentiepositie.

Minister Crevits toonde zich enthousiast. “De nieuwe diffusietoren is een perfect voorbeeld van innovatie om gelijke tred te houden met de wereld”, zei ze. “Dit soort investeringen ligt in de lijn van de Vlaamse ambitie om het concurrentievermogen, de duurzaamheid en de productiviteit van onze Vlaamse voedingsindustrie te verzekeren. Het zal helpen de toekomst van de Tiense fabriek veilig te stellen en de werkgelegenheid in de regio te behouden”.

De bouw van de nieuwe toren zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. De nieuwe fabriek moet klaar zijn voor het begin van de bietencampagne in het najaar van 2023. 14.500 bieten per dag kunnen dan worden verwerkt. De Tiense Suikerraffinaderij verwerkt jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen ton suikerbieten. Het is afkomstig van ongeveer 4.000 boeren in de regio, die meer dan 40.000 hectare verbouwen. De jaarlijkse suikerproductie ligt tussen 500.000 en 600.000 ton.

Een deel van deze productie gaat naar de industrie, hoofdzakelijk voor losse bulksuiker. Een ander deel van de suiker uit Tienen is bestemd voor menselijke consumptie, voor de Belgische, Europese en wereldmarkt. Het gaat om klontjes, bloemsuiker, parelsuiker en rietsuiker. De Suikerraffinaderij in Tienen produceert namelijk niet alleen Belgische bietsuikerspecialiteiten, maar brengt ook rietsuikerproducten op de markt onder het merk Candico.

Investeringskost

De investering in de diffusietoren bedraagt 25 miljoen euro, waarvan de Vlaamse regering 1 miljoen euro bijdraagt. De subsidie komt uit de pool Strategische Steun voor Ecologie (STRES), waarmee de Vlaamse regering extra stimulansen wil creëren voor bedrijven die investeren in nieuwe, niet-standaard ecologische technologieën die door kostenoverschrijdingen nog niet rendabel zijn.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*