Couplet Sugars viert 170ste verjaardag met nieuwe productie-eenheid

In het kader van de viering van haar 170ste verjaardag heeft de wereldleider in parelsuiker haar nieuwe faciliteiten ingehuldigd. Er is meer dan 40 miljoen geïnvesteerd in de modernisering van de fabriek.

Vestiging in Wez, op 7 kilometer van Doornik

Om zijn 170ste verjaardag te vieren, heeft het bedrijf dat nu bekend staat als Couplet Sugars, maar nog steeds gevestigd is in Wez, op 7 kilometer van Doornik, op donderdag 22 november een aantal nieuwe productielijnen, een onderzoeks- en toepassingscentrum, nieuwe kantoren en een enorme opslagplaats geopend in aanwezigheid van de Waalse minister-president Willy Borsus. Dit is een investering in aandelenkapitaal van 40 miljoen euro waarvoor de onderneming een subsidie van 5 miljoen euro heeft ontvangen. “Met onze nieuwe faciliteiten willen we ons productievolume met 50% verhogen. Tegen 2023 willen we 45.000 ton eindproducten bereiken”, zegt Ignace Couplet, de huidige CEO en vertegenwoordiger van de zesde generatie.

Couplet Sugars

Opgericht in 1847 door Marie-Angélique Couplet-Landrieu

Werkgelegenheid: 67 personen

2018 omzet: 28 miljoen euro

Aandeelhouders: 100% familie, 180 aandeelhouders

Vier producten

Couplet Sugars biedt vier producten. Parelsuiker, een product waarvoor het de wereldleider is. Parelsuiker is bekend bij liefhebbers van Luikse wafels en crackers. “Wij zijn goed voor ongeveer 60% van deze markt. Er zijn twee andere Duitse producenten: Südzucker met een marktaandeel van ongeveer 30% en Nordzucker met de resterende 10%”, zegt Ignace Couplet voor L’Echo.

Het tweede product is  bruine suiker. “In 1937 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een bruine suiker met karamelaroma’s”, herinnert de zesde generatie vertegenwoordiger. Het resultaat is het succes dat we in België en de buurlanden kennen. Vandaag de dag wordt bruine suiker nog steeds veel gebruikt, vooral voor de productie van speculoos.

Poederfluxen werden in 1992 aan het gamma toegevoegd. Tenslotte heeft de familie de laatste jaren ook fondantsuikers, gecoate suikers en ijssuikers ontwikkeld. “Het is nu onze taak om onze klanten ingrediënten aan te bieden die voor de producten die ze produceren het verschil kunnen maken, met een vleugje smaak en bovendien  tong- en oogstrelend”, aldus de CEO.

Export 

De producten worden rechtstreeks of via groothandelaren en distributeurs in meer dan 64 landen op de markt gebracht. Meestal aanwezig in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, een snelgroeiende markt, Saoedi-Arabië, vooral voor toepassingen in babyproducten, maar ook in China, Japan, Australië en Zuid-Amerika.

Herpositionering

In Wez, ook al is het bedrijf nog steeds gevestigd in de rue de la sucrerie, waar het een terrein van meer dan 8 hectare grond bezit om zich te ontwikkelen, komen er geen bieten meer als zodanig in de fabriek aan. In 1988 heeft de familie Couplet haar bedrijfsmodel volledig veranderd door haar aanbod te heroriënteren op speciale suikers als ingrediënten voor de voedingsindustrie. Deze herpositionering leidde tot het einde van de verwerking van bieten. In de afgelopen vijftien jaar heeft Couplet Sugars zijn omzet verdubbeld. De rekeningen over 2018 zouden een omzet van 28 miljoen euro moeten laten zien. En de ambitie is groot. De activiteit moet in de komende 5 jaar verder uitbreiden. Het bedrijf heeft daarom meer dan 40 miljoen euro geïnvesteerd in twee nieuwe productielijnen: een toren van 7 verdiepingen voor de productie van geparelde suikers en een geautomatiseerde productie-eenheid voor de productie van parelmoersuikers.

Onafgebroken investeringen

Daarnaast werden in 2017 en 2018 nieuwe opslaghallen en kantoren gebouwd, evenals een onderzoeks- en toepassingscentrum. Het bedrijf investeert jaarlijks 500.000 euro in R&D. Tot slot willen ze tegen 2030 100% groene energie gebruiken. Op dit moment wordt er ongeveer 1.650 m² fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd op de daken van sommige gebouwen. Deze oppervlakte wordt in 2019 verdubbeld en moet zich binnen 10 jaar over 2 hectare uitstrekken.

Zevende generatie

Er zijn veel uitdagingen voor de zevende generatie. “Het is nog te vroeg om erover te praten, maar er is potentieel voor bedrijfscontinuïteit. Het is een van de rijkdommen van grote gezinnen”, besluit Ignace Couplet. Het is waar dat het bedrijf nog steeds voor 100% in familiebezit is en er zijn 180 aandeelhouders.

Couplet Sugars, dat 67 mensen in dienst heeft, produceert speciale suikers voor vele gebieden van de voedingsindustrie: bakkerij, gebak, koekjes, chocolade, zoetwaren en catering.
“Met onze nieuwe installaties willen we ons productievolume met 50% verhogen. Tegen 2023 willen we 45.000 ton afgewerkte producten bereiken. “


Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*