Coup de chocolat, overgenomen door Caroline Huyghe, blijft dezelfde koers verder varen

Isabelle Quirynen en Tom Geens stapten 7 jaar geleden bewust in Coup de chocolat en zorgden door hun duurzaamheidsvisie voor een totaal ander soort chocolade. Vandaag willen ze een nieuw avontuur bewandelen. Caroline Huyghe neemt de fakkel over, bewaart de visie, maar wil een aantal nieuwe producten lanceren.

Met Coup de Chocolat wilden Isabelle en Tom de traditionele chocoladesector verbeteren door zich te richten op duurzaamheid, eerlijke handel en oeroude smaak. “We reisden destijds naar Colombia om cacao te kopen en leerden de boeren met wie we laten gingen samenwerken persoonlijk kennen. Ook de daaropvolgende stap in het productieproces, namelijk het fermenteren en roosteren van de bonen, lieten we door een lokale chocolatier verzorgen”, vertelde Isabelle. “Daarna kwam alles per zeilschip naar België.”

Duurzaam, boslandbouw en eigen productiewijze

Elk voorjaar brengt een zeilschip de cacao van Colombia naar Amsterdam. Van daaruit organiseerde het echtpaar jaarlijks een cacaofietswedstrijd, waarbij honderden kilo’s chocolade met behulp van vrijwilligers van Amsterdam naar Antwerpen werden vervoerd. Heel erg duurzaam op vlak van transport, maar ook op andere domeinen uniek. De grondstof is afkomstig van oude cacaovariëteiten die via boslandbouw en in harmonie met de natuur worden geteeld. Ook de productiewijze is totaal anders. Bij Coup de chocolat werken ze rechtstreeks met gebrande cacao. Het bedrijfje vertrekt niet met een afgewerkt product, zoals de meeste chocolatiers doen. De chocolade die uit Columbia komt, wordt eerst gemalen waardoor een pasta ontstaat. Die pasta wordt vervolgens gemengd met suiker. Het resultaat is een vloeibaar mengsel dat daarna wordt getempereerd, zodat de chocolade optimaal kan worden gevormd. Coup de Chocolat biedt momenteel vier verschillende chocoladerepen, verkrijgbaar in ongeveer 30 verkooppunten in Antwerpen, gemaakt van drie verschillende soorten bonen.

Caroline Huyghe

Maar na zeven jaar zijn Isabelle en Tom toe aan een nieuw avontuur. Over een paar maanden verhuizen ze naar Frankrijk, waar ze rond plantaardige voeding willen werken. Toen Caroline Huyghe (38) ervan hoorde, aarzelde ze niet lang. In haar functie voor Rikolto (het vroegere vredeseilanden) kwam ze veel in contact met cacaoproducenten. Ze wil het aanbod behouden, maar toch nieuwigheden introduceren. Meer figuurtjes met Sinterklaas, nieuwjaar, Pasen , enz. En ook misschien wel experimenteren met nieuwe cacaobonen. De cacao die in het voorjaar zal arriveren, wordt niet meer per fiets door Caroline van Amsterdam naar Antwerpen vervoerd. “Ik haal het op met een zeilboot en breng het naar Antwerpen, ik hoop dan bij MAS aan te kunnen meren.”

Caroline wil het aanbod van Isabelle en Tom behouden. Coup de chocolat is gevestigd aan het Luitenant Naeyaertplein in Borgerhout.

www.coupdechocolat.be

Lees meer over coup de chocolat

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*