Cosucra plant nieuwe, grote investeringen

Cosucra, een Belgische producent van plantaardige eiwitten, wil tussen 35 en 45 miljoen euro ophalen voor de financiering van een belangrijk niet nader genoemd project. Het bedrijf, dat sinds het begin van de jaren negentig plantaardige eiwitten uit cichorei en erwten produceert, wil aan de groeiende vraag op de markt voldoen en zijn positie als wereldwijde pionier in de sector behouden. Ten minste twee partijen, waaronder een investeringsmaatschappij van Crédit Mutuel en Unigrains, voeren vergevorderde gesprekken om tegen de zomer tot de aandeelhouders van het bedrijf toe te treden.

Cosucra, dat in 1852 werd opgericht als suikerraffinaderij en zich later is gaan toeleggen op plantaardige eiwitten, heeft productievestigingen in Warcoing (Henegouwen) en Aarhus (Denemarken). Het verwerkt jaarlijks honderdduizenden tonnen cichorei en erwten om ingrediënten te produceren voor plantaardige hamburgers, mueslirepen, niet-zuivelproducten, dranken, voedingssupplementen en andere gezonde snacks.

Nieuw project

Om zijn pionierspositie in ingrediënten van plantaardige eiwitten te behouden zijn constante investeringen in onderzoek en ontwikkeling nodig om de productie te verbeteren en het productassortiment uit te breiden. In lijn met zijn streven naar voortdurende vernieuwing bereidt Cosucra zich voor op de lancering van een belangrijk project in de nabije toekomst. Hoewel de details nog niet bekend zijn gemaakt, is het bedrijf momenteel op zoek naar 35 tot 45 miljoen euro in ruil voor een minderheidsbelang. Ten minste twee partijen, waaronder een investeringsmaatschappij van Crédit Mutuel en Unigrains, voeren vergevorderde gesprekken om tegen de zomer tot de aandeelhouders van het bedrijf toe te treden. Unigrains, dat relatief onbekend is bij het grote publiek, heeft investeringen in meer dan honderd Europese bedrijven, voornamelijk in Frankrijk.

Investeringen van weleer

Cosucra weigerde commentaar te geven op de lopende operatie. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een groot project overweegt. Tussen 2014 en 2016 investeerde het 30 miljoen euro, gevolgd door een investering van 35 miljoen euro in 2018 als reactie op de uitbreidingsplannen van zijn Franse buurman in Canada. Deze investeringen omvatten toen de installatie van een tweede raffinagelijn, een derde lijn voor de verpakking van erwteneiwitten, de uitbreiding van de opslagfaciliteiten, de verdubbeling van de droogcapaciteit en de vermindering van de CO2-uitstoot. Het project resulteerde in een verdubbeling van de productie, het scheppen van ongeveer 40 banen en het opzetten van een vestiging in Chicago als bruggenhoofd naar Noord-Amerika. Momenteel heeft Cosucra meer dan 300 voltijdse equivalenten in dienst en genereerde het in 2022 een omzet van 145 miljoen euro.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*