Corona en HVAC-maatregelen

Over het coronavirus dat de wereld in een crisis onderdompelt wordt nu veel geleerd, waardoor nieuwe inzichten ontstaan. Ook met betrekking tot preventieve HVAC-maatregelen!

“Het coronavirus heeft voor veel ellende gezorgd en zet het leven van bijna iedereen in deze wereld op z’n kop. Over de invloed op de koel- en klimaattechniek zijn de berichten wisselend. Omdat de levensmiddelenhandel gewoon doorgaat, gaat het volgens de NVKL nog redelijk goed met de koeltechniek. In de klimaattechniek wordt de invloed van de coronacrisis meer gemerkt. Echte klappen vallen in de horecakoeling. De activiteiten in die sector liggen praktisch stil.

hoe verspreidt corona zich?

Corona is niet alleen vanwege de invloed op de business een belangrijk onderwerp, maar in het geval van de klimaatsector ook vanwege de mogelijke verspreiding van het virus in gebouwen. Met de nadruk op ‘mogelijke’. Dat het coronavirus zich via ventilatie- en luchtbehandelingssystemen zou verspreiden, is niet bewezen en wordt ook niet door de autoriteiten erkend. Desalniettemin is het volgens experts Francesco Franchimon en Atze Boerstra verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals u hier en hier kunt lezen.

Warmtewielen

Omdat het coronavirus pas sinds kort opdook, is er eigenlijk nog niet veel bekend over hoe het virus zich gedraagt. Er wordt echter snel bijgeleerd, waardoor nieuwe inzichten ontstaan. Zoals recent bij het advies over warmtewielen in HVAC-systemen. Aanvankelijk adviseerde de Europese koepel van HVAC-brancheverenigingen REHVA om ze uit te schakelen vanwege de mogelijke kans op verspreiding van het virus. Later kwam de organisatie daar op terug en nu mogen ze toch blijven draaien.

Het ene virus is niet het andere

In het verleden zijn verschillende onderzoeksrapporten verschenen over de invloed van luchtvochtigheid op de verspreiding en overleving van influenzavirussen. Maar omdat virussen soms sterk van elkaar verschillen, kunnen die uitkomsten niet een-op-een naar het coronavirus worden vertaald. Dat geldt ook voor de beweringen in een artikel in RCC K&L uit 2017 dat een relatieve luchtvochtigheid (RV) van 40 procent of hoger dodelijk is voor griepvirussen. Dit geldt niet voor het coronavirus. Dat wordt pas bij een RV van boven de 70 á 80 procent inactiever. En daarbij moet de temperatuur hoger dan ongeveer 30 °C zijn; niet bepaald omstandigheden waar mensen zich prettig bij voelen.

Luchtverversing opvoeren!

Het verhogen van de luchtvochtigheid is volgens de twee experts niet zinvol. Wat ze wel aanraden, is het opvoeren van de hoeveelheid luchtverversing per persoon. En ze adviseren om recirculatie van lucht te stoppen. Die adviezen geven de experts op basis van de huidige kennis. Door onderzoek zal de kennis verder worden vergroot. En dat zou kunnen bijdragen aan de grote wens van iedereen in deze wereld: vat krijgen op het vreselijke monster dat corona heet.”

Uko Reinders, hoofdredacteur RCC K&L

Bron: RCCK&L

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*