Congolees bier om de Belgische markt te veroveren

Sinds eind 2018 in België verkrijgbaar, lijken Simba en Tembo, Congolese bieren, unaniem aanvaard te zijn.

Terwijl bier een van de belangrijkste exportproducten van België is, importeert ons land sinds december 2018 bier “made in Congo”. Dit zijn Simba (blond) en Tembo (amber). Deze namen zullen waarschijnlijk bekend zijn bij degenen die Congo kennen, aangezien zij de meest geconsumeerde bieren daar zijn. We kunnen praten over een nationaal drankje.
“Bieren worden gemaakt van maïs, wat ze zeer verteerbaar maakt.”

Bike for Comequi

Baudouin Peeters is de importeur van Simba en Tembo in België. “Het idee werd geboren in juni 2017, tijdens de reis Bike for Comequi, die een reeks Belgische bedrijfsleiders voor humanitaire actie in Congo samenbracht. We waren onder de indruk van de kwaliteit van een van de weinige eindproducten in Congo. Zonder uitstel hebben we een licentieovereenkomst gesloten met de Lubumbashi brouwer.” Hierdoor werden in minder dan drie maanden tijd drie containers van Simba en Tembo in de haven van Antwerpen gelost en onmiddellijk een koper gevonden.

Belgische kolonisten

Dit commerciële succes is in zekere zin een terugkeer naar de basis. In het begin van de 20ste eeuw lieten de Belgische kolonisten het bier dat ze ter plaatse dronken ter plaatse verschepen vanuit België. Met de zeeblokkade van de Eerste Wereldoorlog kwamen er geen schepen meer aan in Congo. De aanwezige Belgen besloten ter plaatse hun eigen bier te maken. Zo werd na enkele jaren van ontwikkeling de Simba geboren in 1925, gevolgd door de Tembo in 1950.

Maïs & puur water

Deze bieren hebben twee interessante eigenschappen, verklaart Baudouin Peeters: “Enerzijds zijn ze gemaakt van maïs, waardoor ze zeer goed verteerbaar zijn. Aan de andere kant is het gebruikte water afkomstig van de hoogvlaktes van Katanga, het is een van de zuiverste wateren ter wereld. De afwezigheid van suiker geeft het ook een mooie bitterheid.” De bieren worden verkocht in flesjes van 73 cl pyrografie voor Simba (5° alcohol) en 65 cl voor Tembo (5,9°). “Ze worden zeer gewaardeerd in de Afrikaanse diaspora in België en door Belgen die verliefd zijn op Afrika”, aldus Boudewijn Peeters. Wat betreft het café-restaurant van het Afrikamuseum, dat terecht Tembo wordt genoemd, was het vanzelfsprekend dat hij de twee bieren op zijn menu plaatste.


Bron: L’Echo

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*