
De retailer Colruyt Group is begonnen met het verbouwen van druiven met als doel tegen 2026 eigen Belgische biologische wijnen te produceren. De eerste vier hectare wijngaarden zijn aangeplant in Frasnes-lez-Anvaing en volgend jaar komt daar nog eens vijf hectare bij. De supermarktgroep wil uiteindelijk jaarlijks ongeveer 70.000 flessen witte, rosé en rode wijn produceren.
De Belgische wijnindustrie groeit, met momenteel ongeveer 700 hectare wijngaarden die elk jaar ongeveer drie miljoen liter wijn produceren. Colruyt Group erkent de stijgende vraag naar Belgische wijn, gedreven door interesse in lokale productie en kwaliteit. Het bedrijf wil een Belgisch en lokaal assortiment aanbieden en tegelijkertijd een actieve rol spelen in duurzame landbouw en innovatie.
Pays des Collines


Colruyt Group heeft Frasnes-lez-Anvaing, meer bepaald de regio Pays des Collines, gekozen als locatie voor zijn wijngaard. De nabijheid van de site van Ghislenghien, waar de Fine Food Wine bottelafdeling gevestigd is, beïnvloedde de beslissing om de toekomstige wijnmakerij van de groep in dezelfde streek te vestigen. Pays des Collines biedt een gunstig terrein qua bodem, topografie en ligging voor de druiventeelt. In de beginfase zijn er vier hectare wijngaarden aangeplant op de locatie La Croisette, waarbij de bekende Luxemburgse wijnmaker Carlo Faber 20.600 wijnstokken plantte tijdens de eerste aangename dagen van april. Volgend jaar zal een gelijkaardig plantproces plaatsvinden enkele honderden meters verderop op de site Les Monts. Colruyt zal beschikken over een wijngaard van bijna tien hectare, waarmee het zich positioneert als een van de prominente spelers in de kleinschalige Belgische wijnbouw. Het bereiken van een kritisch volume is essentieel om hun ambities waar te maken, en hoewel geduld vereist is, is de eerste oogst gepland voor 2025. In die periode zal Colruyt investeren in de vinificatiefase en zijn team uitbreiden. Ze staan open voor nauwe samenwerking met externe partners omdat ze het delen van expertise essentieel vinden in hun reis.
Biologisch

Colruyt Group heeft gekozen voor biologische landbouw voor zijn wijngaarden, met behoud van de bodem als prioriteit. Het bedrijf wil de biologische landbouw aanvankelijk bescheiden benaderen, maar open blijven staan voor verdere duurzame landbouwtechnieken. De eerste fase van de wijnproductie richt zich op witte druivensoorten, waaronder Muscaris, Souvignier Gris en Johanniter. Volgend jaar worden rode druivensoorn geïntroduceerd, zoals Solaris, Cabaret Noir, Carbernet Jura, Satin Noir en Pinot Kors. De selectie van druivensoorten was gebaseerd op een bodemanalyse, advies van telers, gedrag van bestaande druivensoorten en het proeven van Belgische wijnen. De wijngaard is al voorbereid met palen en moffen en zal de komende zomer worden omheind. De wijngaard zal in het begin nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden, maar het onderhoud zal beperkt blijven naarmate de natuur zijn gang gaat. De volledige capaciteit, met een productie van ongeveer 52.000 liter wijn, zal naar verwachting in 2029 worden bereikt, met de eerste flessen witte wijn naar verwachting in 2026. Het wijnassortiment zal uiteindelijk witte, rosé en een kleinere hoeveelheid rode wijnen omvatten.
Geef als eerste een reactie