Colruyt ontvangt vergunningen voor zeekwekerij

De Colruyt-groep kan starten met een zeeboerderij aan de kust van Nieuwpoort. De groep heeft hiervoor recentelijk de nodige vergunningen verworven. Op de zeekwekerij wil Colruyt in eerste instantie Belgische mosselen kweken. In een later stadium wil ze ook oesters en zeewier kweken. De groep hoopt dat de eerste beperkte mosseloogst in het najaar van 2022 zal kunnen geoogst worden. De stad Nieuwpoort verzet zich tegen deze vergunning.

Colruyt heeft de gebruiksvergunning en de milieuvergunning voor het project Noordzee-zone C ontvangen. Zone C, beter bekend als het Westdiep, ligt op vijf kilometer van de kust van Nieuwpoort en Koksijde.

Mosselen, oesters en zeewier

Colruyt ontvangt vergunningen voor zeekwekerij

In april 2020 heeft de Groep Colruyt de nodige vergunningen aangevraagd om in eerste instantie Belgische mosselen te kweken, gevolgd door oesters en zeewier. Met de vergunningen in de hand zoekt de groep naar partners om de mossellijnen op te zetten en te onderhouden, de mosselen te kweken en te oogsten, ze te verwerken en te verpakken.

Momenteel wordt het ontwerp van de installatie gefinaliseerd. In de eerste helft van 2021 moet het ontwerp klaar zijn en wil Colruyt met experten rond de tafel zitten. Stefan Goethaert, directeur kwaliteit en productie bij Colruyt Group. “Bij voorkeur lokale en Belgische partners. Op die manier kunnen we bijdragen tot de lokale werkgelegenheid en innovatie in de aquacultuur- en voedingssector in België”. De groep is van plan om in de tweede helft van 2021 de eerste mossellijnen te installeren.

50 mosselijnen

In de eerste fase wordt een kwart van Zone C gebruikt. Er komen ongeveer 50 mossellijnen, die ongeveer 250 ton mosselen zullen produceren. De eerste, beperkte mosseloogst is gepland voor de herfst van 2022. Het doel van de groep is om deel te nemen aan het eerste volledige mosselseizoen in 2023 en om de Belgische mosselen voor het eerst in alle winkels aan te bieden.

Colruyt heeft een uniek plan met de zeekwekerij, aldus de groep. “Het kweken van mosselen, oesters en zeewier op een dergelijke schaal in de Noordzee is nog nooit eerder gebeurd. We weten ook dat het niet gemakkelijk zal zijn, gezien de moeilijke omstandigheden en stromingen in de Belgische Noordzee. Daarom gaan we stap voor stap te werk”, legt Goethaert uit.

Stad nieuwpoort verzet zich

De stad Nieuwpoort verzet zich tegen de komst van de zeeboerderij en trok in oktober naar de Raad van State. Volgens de kustgemeente is het gebied waar de zeeboerderij gepland is, niet geschikt voor een permanente constructie op deze schaal. “Er is een belangrijk punt voor de visserij: voldoende ruimte laten. Dat wordt hier niet gerespecteerd”, aldus Nieuwpoortvisser Kris Vandecasteele (CD&V).

De stad zal ook actie ondernemen tegen de milieuvergunning. “We hebben de nodige advocaten ingeschakeld”, vertelde burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) aan de Krant van West-Vlaanderen. “We houden vast aan ons standpunt: dit standpunt is zeer slecht voor de visserij en voor ons toerisme. Hoewel de visserij in Nieuwpoort slechts 200 jobs vertegenwoordigt, is vers aangevoerde vis super belangrijk voor ons toerisme. Het is ook heel slecht voor de veiligheid. Voor kleine zeilers is de zeeboerderij een levensbedreigend. Samen met de zeilclubs formuleren we binnenkort veiligheidsvoorstellen, waaronder het idee om altijd een boot met een bemanning ter plaatse te hebben. Dit maakt de zeeboerderij echt onhaalbaar.

“Er is geen steun voor dit project bij de lokale vissers. Of in ieder geval niet voor een zeeboerderij op deze plaats. We stellen een andere, meer verre locatie voor. Maar Colruyt houdt daar niet van. Dat maakt het moeilijk om een gesprek te voeren.

Milieuimpact

De stad maakt zich ook zorgen over de impact op het milieu. “Om het beste uit dit gebied te halen, is het geïsoleerd, zodat zeedieren, aangetrokken door de voedselvoorraad, verstrikt raken en sterven”, zegt het rapport. Het gebied is ook een beschermd gebied voor zeevogels.

Van zijn kant is Coluryt van mening dat de mossel- en zeewierteelt een positieve invloed zal hebben op de waterkwaliteit en de biodiversiteit in en rond de infrastructuur. “De impact op het milieu en de omgeving zal de komende jaren goed worden beheerst. We zullen dan rapporteren aan een evaluatiecommissie bestaande uit verschillende stakeholders, waaronder ministeries en de wetenschappelijke dienst van de BMM, die verantwoordelijk is voor het beheer van het mariene milieu in onze Noordzee.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*