Coca-Cola, McDonald’s en Starbucks trekken zich terug uit Rusland

Als reactie op de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne trekken ook het drankenbedrijf Coca-Cola, het fastfoodbedrijf McDonald’s en de Amerikaanse koffiehuisketen Starbucks zich terug uit Rusland. Coca-Cola kondigde dinsdag in een korte verklaring aan dat het zijn activiteiten in Rusland tijdelijk zou opschorten. Het bedrijf gaf in eerste instantie geen verdere details.

McDonald’s zei dat zijn ongeveer 850 filialen in Rusland tot nader order gesloten zullen blijven. “We kunnen niet voorbijgaan aan het onuitgelokte menselijke lijden dat in Oekraïne plaatsvindt,” aldus het bedrijf. Het bedrijf zei daarom besloten te hebben al zijn filialen in Rusland tijdelijk te sluiten en zijn activiteiten in Rusland te staken. De 62.000 werknemers in het land zullen echter doorbetaald worden.

Starbucks zei dat het “alle zakelijke activiteiten in Rusland” stopzette. Dit omvat de levering van “alle Starbucks-producten”. Volgens het bedrijf zijn er 130 Starbucks-cafés in Rusland die eigendom zijn van en worden geëxploiteerd door een licentiehouder.

PepsiCo

Kort daarna volgde Coca-Cola, zijn directe concurrent. Het Amerikaanse dranken- en levensmiddelenbedrijf PepsiCo legt zijn activiteiten in Rusland sterk aan banden. Het bedrijf kondigde aan dat het de verkoop en productie van frisdranken zoals Pepsi, 7Up en Mirinda tijdelijk zou stopzetten. Bovendien zal PepsiCo investeringen en alle reclame- en marketingactiviteiten in Rusland stopzetten.
Het bedrijf, dat ook een brede voedseldivisie heeft, wil echter nog steeds een aanbod in Rusland behouden. Het gaat onder meer om zuivelproducten of babyvoeding, legde CEO Ramon Laguarta uit in een brief aan de werknemers. Dit zijn belangrijke artikelen voor dagelijks gebruik, waarvoor PepsiCo een “humanitaire” verantwoordelijkheid heeft, zei hij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*