Coca-Cola en McDonalds nog niet weg uit Rusland? Zij komen onder druk te staan!

De aanval van Rusland op Oekraïne heeft veel dingen veranderd. Ook voor bedrijven. In het verleden, toen sancties werden opgelegd, probeerden de westerse ondernemingen in Rusland gewoonlijk zoveel mogelijk zaken te redden. Dat was ook het geval met de sancties tegen Rusland na de annexatie van de Krim in 2014. Maar vandaag reageren de bedrijven onder druk van hun consumenten anders; ze trekken zich uit Rusland terug. De voedingsbedrijven Coca Cola en Mac Donald zijn tot op heden in Rusland gebleven? Wanneer ageren zij?

En nu? Slechts enkele dagen na de Russische invasie besloten de oliemultinationals BP, Shell en Exxon hun activiteiten in Rusland radicaal stop te zetten. Ze schreven miljarden af – en gingen veel verder dan de sancties.

Wij kopen niks en verkopen niks

Nu komt er een economische boycot op gang, waarvan de omvang en de snelheid nog nooit eerder zijn vertoond. Onder hen zijn de autofabrikanten VW en Mercedes, Chrysler, Chevrolet en Renault. Met hen zijn Apple, Samsung en Dell, Visa en Mastercard, Ikea en Obi, Disney en Netflix, Paypal, DHL, UPS en de scheepvaartmaatschappij Maersk. Hun patroon verschilt slechts in nuances: wij kopen niets van u, wij leveren niets, wij produceren niet met u, wij doen geen zaken met u.

De dynamiek is enorm. Bedrijven die nog steeds zaken doen met Rusland komen onder druk te staan. Zoals momenteel twee van de grootste: Coca-Cola en McDonald’s. Ook hier zijn het niet de politici die het momentum bepalen, maar de zakenlui zelf, in dit geval de consumenten die boycotten!

Rusische bevolking zal lijden

Maar de mensen in Rusland zullen de boycot voelen. Zij zullen voor gesloten meubelzaken en doe-het-zelfzaken staan, zij zullen hun geld niet krijgen, zij zullen geen reserveonderdelen krijgen, zij zullen hun baan verliezen. Ze zullen op zijn minst vermoeden dat dit met hun president te maken heeft. Zij zullen vermoeden dat de oorlog van Poetin ook met hen te maken heeft. Dat is moeilijk. Maar het is eerlijk.

Of het iets helpt? Niemand kan het zeggen. Nu

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*