CO2-emissies stijgen weer

Als gevolg van de Coronapandemie is de CO2-uitstoot vorig jaar aanzienlijk gedaald. Nu de wereldeconomie weer aantrekt, is dat verleden tijd. De emissies waren in december 2020 al hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Na een historische daling vorig jaar als gevolg van de coronapandemie, is de wereldwijde CO2-uitstoot weer sterk gestegen. In december zijn de emissies “gestegen tot boven het niveau van 2019”, nadat ze in april een recordlaagte hadden bereikt, aldus het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het cijfer voor december was twee procent – 60 miljoen ton – hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Opleving economie

“De opleving van de wereldwijde CO2-uitstoot eind vorig jaar is een ernstige waarschuwing dat er niet genoeg is gedaan om de overgang naar schone energie wereldwijd te versnellen”, waarschuwde IEA-chef Fatih Birol. “Als het dit jaar verwachte economische herstel doorzet – en als ‘s werelds grootste economieën geen ingrijpende beleidswijzigingen doorvoeren – zullen de mondiale emissies in 2021 waarschijnlijk stijgen,” zei hij.

Daling met 5,8% in 2020

De totale uitstoot daalde vorig jaar met 5,8 procent – iets minder dan twee miljard ton CO2 -, de grootste daling in de geschiedenis, aldus het IEA. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door minder weg- en luchtverkeer. “Nu reizen en economische activiteit weer aantrekken, nemen ook het olieverbruik en de bijbehorende emissies weer toe”, aldus het IEA. Volgens het rapport was er ook een groot verschil tussen de landen in 2020, waarbij de CO2-uitstoot in China met 0,8 procent steeg omdat de economie zich snel herstelde, terwijl die in de VS met 10 procent daalde.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*