CO2 een natuurlijke keuze voor Deense voedingsdetailhandelaar

De Deense fabrikant van koelsystemen Advansor heeft een transcritisch CO2-systeem geleverd met acht Bitzer EcoLine+ zuigercompressoren in een nieuw distributiecentrum voor de REMA 1000 supermarkten.

Het onlangs voltooide magazijn in de Deense stad Vejle zal goederen leveren aan de winkels van REMA 1000 in het westen van Denemarken.

REMA 1000 is een multinationale supermarktketen die volledig in handen is van de Reitan Group. Het bedrijf heeft meer dan 800 dochterondernemingen in Denemarken en Noorwegen.

Het REMA 1000-project, dat in de zomer van 2018 van start ging, werd door CO2-systemen specialist Advansor omschreven als “het grootste samengestelde systeem in de bedrijfsgeschiedenis”.

Advansor en ICS

Het project begon in de zomer van 2018 met Advansor die verantwoordelijk was voor de planning en realisatie van het koelsysteem in samenwerking met ICS Industrial Cooling Systems. Het systeem is van de grond af aan gebouwd, maar het gebouw zelf is een voormalig opslagmagazijn voor droge opslag.
REMA 1000 gebruikt Bitzer-compressoren in al zijn winkels – en nu zelfs in het nieuwe distributiecentrum.

Capaciteit

Het koelsysteem heeft een totale capaciteit van 940kW bij -4°C verdampingstemperatuur en 32°C omgevingstemperatuur. En met een lengte van 10,8 m is het ook vrij groot. Zes Bitzer EcoLline+ compressoren zorgen voor de toepassing bij middelhoge temperaturen, terwijl twee extra EcoLine+ compressoren zorgen voor een nog hoger rendement bij parallelle compounding.

Bitzer werkt al samen met Advansor sinds de Duitse compressorfabrikant voor het eerst is overgestapt naar de productie van CO2-modellen, en REMA 1000 gebruikt al Bitzer-compressoren in al zijn winkels.

“Bitzer is onze voorkeursleverancier. We krijgen ongeveer 95% van onze compressoren van Bitzer”, zegt Kenneth Madsen, de business development manager van Advansor.

LSPM-motoren

Hij legde uit dat dit project de eerste keer was dat Advansor voor het eerst voor EcoLine+ had gekozen, voornamelijk vanwege het hoge rendement. Het was ook de eerste ervaring van het bedrijf met een line start permanente magneetmotor (LSPM).
De acht Bitzer ECOLINE+ compressoren maken gebruik van LSPM-technologie.

De LSPM-motor zou de seizoensgebonden prestatiefactor met meer dan 10% verhogen. Deze motoren kunnen rechtstreeks worden aangesloten op 50 of 60Hz netwerken, waardoor ze een hoger rendement bieden bij zowel volledige als gedeeltelijke belasting. Permanente magneetmotoren zijn robuust, eenvoudig te gebruiken en kunnen zowel direct op het elektriciteitsnet als met frequentieregelaars werken.

“Zeer weinig andere technologieën zouden geschikt zijn voor dit systeem. Ze kunnen het koude klimaat hier gewoonweg niet aan”, legt Madsen uit. LSPM is een goede technologie omdat het in elk klimaat werkt”. Het systeemontwerp van Advansor in combinatie met LSPM zou een nieuw niveau van energie-efficiëntie mogelijk maken – met meer dan 10%.

Natuurlijke koudemiddelen

“Natuurlijke” koelmiddelen zijn gebruikelijk in Denemarken vanwege de beperkingen in de bijlaadsamenstelling van HFK-koelmiddelen, die sinds 2007 van kracht zijn.

“In Denemarken is het waarschijnlijk gemakkelijker dan in andere landen om voet aan de grond te krijgen in deze systemen. Maar het kan hier nog steeds moeilijk zijn”, legt Kenneth Madsen uit. “Koolwaterstoffen zouden geen optie zijn. Ammoniak misschien, maar de meeste distributiecentra en kleinere bedrijven zijn afhankelijk van CO2 omdat het goedkoper is om zowel te kopen als te exploiteren. Vijf of tien jaar geleden zou dit project gekozen hebben voor een ammoniaksysteem, maar nu ligt de focus op CO2 in dergelijke gevallen.

Besparing op bedrijfskosten

“De vraag naar industriële CO2-systemen neemt voortdurend toe, vooral met permanentmagneetmotoren, omdat ze besparen op de bedrijfskosten en de impact op het klimaat verminderen”, aldus Casper Christiansen, de Deense landenmanager van Advansor. “Natuurlijk zijn compressoren met deze motoren duurder om aan te schaffen – maar deze investering loont al in korte tijd.

Bron: Cooling

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*