Cloetta sluit drie fabrieken en bouwt een nieuwe, maar duurzame fabriek

Het Zweedse bedrijf Cloetta, dat onder meer bekend is van de King-pepermuntjes en Sportlife-kauwgom, wil zijn productienetwerk verbeteren door een nieuwe fabriek in Nederland te bouwen. De zoetwarenfabrikant wil groeien, maar ook zijn uitstoot verminderen. De fabrieken in Roosendaal en Turnhout zullen worden gesloten.

Cloetta produceert een verscheidenheid aan internationale zoetwarenproducten. De nieuwe duurzame fabriek zal in Nederland worden gevestigd, dicht bij de twee bestaande fabrieken. De start van de bouw is gepland voor 2023. Verwacht wordt dat de (eengemaakte) fabriek in 2026 volledig operationeel zal zijn.

Als een donderslag bij heldere hemel

Volgens de website van het bedrijf werken er ongeveer 115 mensen in de fabriek in Turnhout. Op maandag 9 mei waren zij nog niet op de hoogte van de plannen, die niet door een ondernemingsraad werden aangekondigd. “We kregen maandagavond een gortdroge e-mail van Cloetta”, vertelde Jeffrey Goossens van ACV Voeding & Diensten aan het persbureau Belga. “Dinsdagochtend werd een buitengewone ondernemingsraad gehouden om de plannen toe te lichten. We hebben maandagavond ons ongenoegen geuit over de aankondiging”, aldus de ACV-vakbondsman. Vorige week, op een bedrijfsfeest, werd onze fabriek nog geprezen als de meest efficiënte, maandagavond kregen we het nieuws dat “ze in 2026 gesloten zal worden”.

De Zweden vertelden dat het besluit om de sluiting te onderzoeken pas op maandagavond werd genomen. “Aangezien Cloetta een beursgenoteerd bedrijf is, zijn wij wettelijk verplicht alle belanghebbenden gelijktijdig te informeren. De werknemers in de fabriek zijn zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht”, zegt woordvoerster Nathalie Redmo, die benadrukt dat Cloetta overleg pleegt met de Europese ondernemingsraad en de vakbonden in België en Nederland.

Sluiting van drie fabrieken

Met de bouw van de nieuwe fabriek is een investering van 245 miljoen euro gemoeid. Terzelfder tijd heeft Cloetta plannen aangekondigd om haar drie fabrieken in Turnhout (België) en Roosendaal (Nederland) te sluiten.
Cloetta wil haar concurrentiepositie verder versterken. “Met de geplande nieuwbouw in Nederland beschikken wij over een faciliteit die de betrouwbaarheid van de leveringen aan onze klanten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verder zal verhogen en de innovatie van onze merken zal versterken”, aldus de Nederlander Ewald Frenay, verantwoordelijke verkoop midden Europa en internationale markten bij Cloetta.” Deze nieuwe fabriek zal veel meer toekomstgericht zijn: de producten zullen er veel duurzamer geproduceerd worden. Bovendien zal de fabriek ook moderner zijn”, vervolgt Frenay.

Gevolgen voor het personeel

De nieuwbouw en de geplande sluiting van de oude faciliteiten zullen gevolgen hebben voor ongeveer 350 werknemers in België en Nederland. Cloetta is zich daarvan bewust: “Wij zijn van plan zoveel mogelijk werknemers over te plaatsen naar deze nieuwe, moderne productielocatie om de gevolgen voor hen te beperken, maar ook om hun kennis en vaardigheden te behouden,” aldus Redmo.

Het personeel zou zijn werk kunnen behouden, mits mee te verhuizen naar de fabriek in Nederland. Of er veel Belgische personeelsleden daarop zullen ingaan is nog maar de vraag. Degenen die dat niet doen, krijgen begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan. De meeste (vooral Nederlanders) zullen in de nieuwe fabriek kunnen blijven werken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*