Citribel, het citroenzuurbedrijf in Tienen, investeert 60 miljoen euro in de site om de buurt te ontlasten

Citribel, het citroenzuurbedrijf in Tianenen, vroeger bekend als Citrique Belge, heeft zijn toekomstplannen voorgesteld aan de omwonenden. Citribel investeert onder meer 60 miljoen euro in een nieuw fermentatiegebouw. Dit zal de stank-, verkeers- en geluidsoverlast rond de fabriek verminderen. 

Citroenzuurfabrikant Citribel organiseerde zaterdag 19 november 2022 een fabrieksrondleiding voor omwonenden aan de Sint-Truidensesteenweg en de Pastoriestraat. De fabriek heeft grote plannen voor de komende jaren, die ook een grote impact zullen hebben op de omwonenden. “Dit is een oude fabriek, de oudste gebouwen staan er al sinds de jaren dertig”, legt algemeen directeur Wim Vandenbrande uit. “Daarom gaan we onder meer een nieuw fermentatiegebouw bouwen. Vandaag willen we de buurt informeren over wat we precies van plan zijn, hoe het nieuwe gebouw eruit zal zien en wat het voor hen betekent.”

Minder storend voor de omgeving

Het nieuwe gebouw moet minder storend zijn voor de omliggende straten. “Het huidige fermentatiegebouw heeft 124 kamers en dus 124 schoorstenen waar stoom uit komt. Het resultaat is vaak een nare geur. Met de nieuwbouw kunnen we dat probleem onder controle houden”, zegt Wim Vandenbrande. Bovendien komen er geen ventilatoren meer op het dak, wat ook minder geluidsoverlast voor de bewoners betekent. “Het wordt een groot gebouw, maar we willen niet dat de buren het kunnen voelen of horen”, zegt hij.

“Het zal een grote opluchting zijn voor de buurt,” zegt buurman Roland. “De schimmels in de lucht zullen verdwijnen en er zal niets meer aan de gevels van de huizen kleven.


Verkeerssituatie

Er zal ook wat veranderen in de verkeerssituatie. “De fabriek ligt namelijk in een woonwijk. Dat betekent dat onze werknemers nog steeds de Pastorijstraat en de Piepelboomstraat moeten oversteken om bij de parkeerplaats te komen. In de nieuwe plannen wordt de ingang van de parking verplaatst naar de Sint-Truidensesteenweg. Op die manier kunnen we het verkeer in de woonwijken met de helft verminderen.

In totaal investeert Citribel de komende jaren zo’n 60 miljoen euro. “Een dergelijke investering hebben we de laatste 50 jaar niet meer gedaan, maar het is noodzakelijk voor het voortbestaan van de site”, zegt Vandenbrande. 

Citribel heeft de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in twee nieuwe installaties. Zo gebruikt het bedrijf sedert 2020 een warmtekrachtkoppelingsinstallatie om stoom en elektriciteit te produceren. Daarnaast loopt er een ‘waterproject’ om water te hergebruiken, waardoor de fabriek tot 30% van de hoeveelheid water kan besparen.

Foto’s: Facebook Citribel & Linkedin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*