Circulair voedsel zorgt voor kleinere voetafdruk varkensvlees

De varkensindustrie heeft een vrij traditioneel imago, maar ook in deze sector zijn de innovaties in volle gang. De vakenskwekerij van de familie Danis in Koolskamp is daar het bewijs van. Op Meat Expo presenteerde het bedrijf een nieuw duurzaam concept voor varkensvlees. “Wij brengen varkensvlees met de kleinste CO2-voetafdruk op de markt omdat we willen bijdragen aan een beter klimaat. Tegelijkertijd ontlasten onze innovaties de slager van het zaadje tot het versnijden”, legt Stefaan Lambrecht, Head of Sales, uit.

Danis, in West-Vlaanderen, is een belangrijke speler in de Belgische varkenssector. Al drie generaties lang fokt dit West-Vlaamse familiebedrijf varkens met respect voor mens, dier en milieu. Tegelijkertijd ontwikkelt, produceert en optimaliseert zij haar eigen diervoeders. Met innovatieve concepten wil het bedrijf een rolmodel zijn voor de moderne, hoogwaardige en op duurzaamheid gerichte varkenshouderij. De sector heeft een moeilijke tijd achter de rug,” legt Stefaan Lambrecht uit. “Er waren uitvoerbeperkingen, bijvoorbeeld vanwege de Afrikaanse varkenspest, wat leidde tot een daling van de varkensprijzen. En door de pandemie en de regenachtige zomer is er minder varkensvlees verkocht.”

Circulair voedsel voor een duurzamer varken

Nu lanceert Danis een nieuw vleesconcept dat 100% traceerbaar is en een zeer lage CO2-uitstoot heeft. “Traditioneel bestaat veevoer voor meer dan 60% uit graan dat voor menselijke consumptie wordt gebruikt, waarbij steeds meer afvalstromen afkomstig zijn uit de voedingssector”, aldus Lambrecht. “We zijn er nu in geslaagd om de extra afvalstromen van de menselijke voedingssector om te zetten in een grondstof die tarwe vervangt in conventioneel varkensvoer. Op die manier gaan we naar een volledig circulair dieet.

Nederlandse veevoederfabrikant

Danis werkt hiervoor samen met de Nederlandse mengvoederproducent Nijsen Company, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. “Met deze innovatieve aanpak vermijden we verspilling en verminderen we de CO2-uitstoot zonder de voedingswaarde van het varkensvoer in het gedrang te brengen”, legt Stefaan Lambrecht uit. “De afgelopen anderhalf jaar hebben we met dit systeem meer dan 500 varkens per week grootgebracht. En uit analyses blijkt dat deze varkens 30% minder CO2 uitstoten. Wij kunnen dit cijfer zelfs verhogen tot 50 %.


Een nieuw productengamma om de slagerij te ontlasten

Sociaal verantwoorde voedselproductie is de kern van de missie van Danis. Alle ontwikkelingen binnen het bedrijf vinden plaats in het licht van dit doel. “Meestal leiden ze tot betere producten die meer efficiëntie bieden,” legt de directeur uit. “Een goed voorbeeld hiervan is ons nieuwe assortiment, dat de slagerij volledig zal ontlasten met kant-en-klare stukken vlees. In een tijd waarin steeds minder mensen voor dit beroep kiezen, is dit een verademing. Slagers kunnen de vrijgekomen tijd gebruiken om hun klanten beter te adviseren en te bedienen.”

Het nieuwe EasyMeat-assortiment is nu al een voorbeeld van hoe samenwerking tussen verschillende spelers leidt tot innovatie in de industrie. “Door voortdurend elke stap van ons productieproces te evalueren, kunnen we de hele keten optimaliseren”, besluit Lambrecht. “Daarbij leggen we de nadruk op betere vleeskwaliteit, klimaat en dierenwelzijn. Niet alleen in het belang van het dier, maar ook in het belang van de consument. Een stuk vlees van een gezond, stressvrij dier smaakt immers beter. Het kan onmiddellijk geproefd worden. Nu willen we doorgaan op deze weg. Wij willen bijdragen tot een duurzamer en positiever imago van de sector.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*