
Duurzaamheid is aan de orde van de dag bij Chocolatier Vandenbulcke. Deze familiale KMO heeft zopas het Beyond Chocolate Charter ondertekend, het duurzaamheidsprogramma voor de chocolade-industrie dat door de Belgische regering wordt ondersteund. De bijzonder duurzame “Cabosse”-praline, die eerder dit jaar de gouden medaille won op het wereldkampioenschap chocolade in Keulen, is nu verkrijgbaar in de supermarkten.
“Chocolade is een heerlijk product, maar als producent voelen we een morele verplichting om het op een verantwoorde en duurzame manier te produceren”, zegt Jelle Vandenbulcke, CEO van Chocolatier Vandenbulcke. “Cacaoproducenten moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, we moeten ontbossing tegengaan en zo min mogelijk grondstoffen verspillen bij de productie. Dit zijn drie zaken waar het Beyond Chocolate Charter voor pleit en die ons na aan het hart liggen. De ondertekening van dit charter versterkt dan ook onze duurzaamheidsambities.”
Chocolatier Vandenbulcke is een familiebedrijf van de derde generatie met een passie voor chocolade. Het bedrijf werd in 1949 opgericht door André Vandenbulcke en zijn vrouw Olga Vandeweege. Zij ontwikkelden de truffels die de basis legden voor de originele familierecepten die de chocoladesmaak van het bedrijf vandaag garanderen. Het assortiment bestaat uit vier segmenten: Petit Melo, Cabosse, zeevruchten, pralines en dragée eitjes. Het bedrijf is aanwezig in meer dan 50 landen en heeft 35 vaste medewerkers en 30 tijdelijke krachten in dienst.
Beyond Chocolate

Beyond Chocolate is een initiatief dat Belgische chocoladebedrijven, detailhandelaars, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen samenbrengt om duurzame chocolade te promoten, het levensonderhoud van boeren te ondersteunen en ontbossing aan te pakken.
Het doel is ervoor te zorgen dat tegen 2025 alle chocolade in België duurzaam is, tegen 2030 alle cacaoboeren een leefbaar inkomen hebben en dat het aandeel van de cacaoteelt in de globale ontbossing nul procent bedraagt. De Belgische chocolade-industrie werkt samen met 150.000 tot 200.000 families van chocoladeboeren. De meeste daarvan situeren zich in West-Afrika. Meer dan de helft (53%) van hen is in Ivoorkust gevestigd, 15% in Ghana, 9% in Nigeriaen 5% in Kameroen.
Charles Snoeck, , Senior Program Manager van Beyond Chocolate, zegt: “Om de complexe uitdagingen van cacao aan te pakken en een positieve marktverschuiving naar duurzaamheid tot stand te brengen, moet de hele chocoladesector samenwerken. We zijn verheugd om Vandenbulcke te verwelkomen als nieuwe ambitieuze ondertekenaar van het Beyond Chocolate partnerschap. Als traditioneel Belgisch merk met een innovatieve en duurzame mentaliteit zijn we ervan overtuigd dat Vandenbulcke een waardevolle bijdrage zal leveren aan onze missie om ervoor te zorgen dat Belgische chocolade ten goede komt aan de cacaoboeren en hun omgeving.”

Foto: De officiële ondertekening van het Beyobnd Charter in het bedrijf te Kortrijk-Heule.

De upcycled prlaine ‘Cabosse’ is vandaag te vekrijgen in de supermarkt.

Het goede nieuws is dat de bijzonder lang houdbare Cabosse-praline van Chocolatier Vandenbulcke vanaf vandaag ook voor het grote publiek verkrijgbaar is in de Belgische supermarkten Colruyt en Delhaize. “De Cabosse praline heeft een vulling op basis van gerecycleerde vruchtencacao. Dat is de witte pulp die om de cacaobonen zit en die normaal gesproken tijdens de verwerking wordt weggegooid”, legt Jelle Vandenbulcke uit. “Door deze pulp nu als deel van de vulling te gebruiken, verspillen we 70% minder cacaobonen. Na het winnen van de gouden medaille voor “beste product” op de ISM Sweet Fair in Keulen en een nominatie op SIAL in Parijs en de Horeca beurs in België, waren ook de Belgische supermarkten geïnteresseerd. Een unieke kans voor meer mensen om de verfijnde smaak van onze “Cabosse praline” te ontdekken.”
Afval
“Elk jaar wordt 14 miljoen ton cacaobonen geoogst, waarvan er 10 miljoen worden weggegooid. Het voorkomen van voedselverspilling is echter een van de meest effectieve manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan”, zegt Herwig Bernaert, CEO van Cabosse Naturals. Hergebruik van cacaovruchten kan zowel CO2 als 3,5 miljard bomen per jaar besparen, waardoor cacao de vrucht is met de grootste impact wereldwijd. Cabosse Naturals is de eerste organisatie die schelpen en gedroogde pulp omzet in gecertificeerde gerecycleerde ingrediënten, zoals die in de Cabosse-chocolade van chocolademaker Vandenbulcke. We hopen dan ook dat veel chocolatiers hun voorbeeld zullen volgen om de chocolade-industrie nog duurzamer te maken.”
Duurzaamheid en groei gaan hand in hand

“De afgelopen jaren hebben we ongeveer 6 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw energiezuinig gebouw en nieuwe productielijnen, waar 1.400 zonnepanelen de helft van onze elektriciteit opwekken. Maar we richten ons ook op duurzaamheid op het gebied van productinnovatie. De eerste is Petit Melo, een unieke melopralin met 100 procent Belgische chocolade en speculoos, die meteen in de prijzen viel. Duurzaamheid en groei kunnen hand in hand gaan. Nieuwe producten en productielijnen hebben de afgelopen vijf jaar geleid tot 40% meer personeel en 25% meer omzet. Na twee jaar zijn onze laatste productinnovaties al goed voor 15% van deze omzet”, zegt Jelle Vandenbulcke.

De komende jaren willen wij ons blijven richten op duurzaamheid en investeren in nog duurzamere verpakkingen, energie-efficiënte verpakkingslijnen en extra hernieuwbare energie voor onze productie. De toekomst van chocolade begint bij onszelf en daarom is de ondertekening van het Beyond Chocolate Charter zo belangrijk. We doneren ook elk jaar tussen 150.000 en 200.000 euro aan duurzaamheidsprojecten die de cacao-industrie ondersteunen. We zullen dat in de toekomst zeker blijven doen”, besluit Vandenbulcke.
Cabosse zal vanaf eind oktober 2022 verkrijgbaar zijn in de supermarkten van Delhaize en Colruyt. Een pakje van 120 gram kost ongeveer 5 EUR.
Chocolatier Vandenbulcke is Fair Trade en UTZ-gecertificeerd en richtte Bulckies World op, een reeks initiatieven die ten goede komen aan product, milieu, mens en maatschappij. Meer info: www.vandenbulcke.com
Import/export
Cijfers illustreren hoe belangrijk België is voor de chocolade- en cacao-industrie. Van de 535.000 ton jaarlijks geproduceerde chocoladeproducten exporteren Belgische chocolademakers 420.000 ton. Ongeveer 280.000 ton cacaobonen komen jaarlijks via de haven van Antwerpen Europa binnen. België is de op twee na grootste cacaobonenimporteur van de EU. “Ongeveer 65% van de in België geproduceerde chocolade is intussen gecertificeerd of valt onder een duurzaamheidsregeling voor bedrijven. Dat is 8% meer dan in 2021”, vertelt Charles Snoeck, senior program manager bij Beyond Chocolate.
Geef als eerste een reactie