CEO van Mondelez neemt moeilijkste beslissing uit zijn leven:”Mondelez blijft actief in Rusland”

CEO Dirk Van de Put geeft aan dat het nemen van de beslissing om operationeel te blijven met Mondelez in Rusland emotioneel zwaar was. Die beslissing kwam er na een grondige analyse. Wat zou er gebeuren bij vertrek uit Rusland? De conclusie was dat dit niet enkel nadelig zou zijn voor het bedrijf, maar ook voor de werknemers en de Russische consumenten.

Van de Put vertelt aan de zakenkrant De Tijd hoe hij tot deze beslissing kwam: “Veel bedrijven die eerder hebben aangekondigd Rusland te verlaten, zoals Heineken, Carlsberg en Philip Morris, ervaren nu praktische en financiële problemen. Wat gebeurt er? De bedrijven worden genationaliseerd. De Russische overheid bepaalt de waarde van het bedrijf en wijst een zogenaamde koper aan. Die wil de helft van de werkelijke waarde betalen en daarvan moet je als bedrijf nogmaals 10% belasting betalen aan de Russische overheid. Dit zou aanzienlijke financiële verliezen en merkschade met zich meebrengen.”

Werknemers en consumenten

“Bovendien zou het vertrek van het bedrijf een hele economische keten doen instorten, wat een menselijke tragedie zou zijn. Het bedrijf heeft veel werknemers in dienst en koopt grondstoffen bij duizenden boeren. De consumenten zouden ook geraakt worden door het vertrek van Mondelez. En tot slot wist Dirk Van de Put dat Russische werknemers die helpen bij de ontmanteling van een bedrijf bedreigingen ontvangen.” Redenen genoeg om te beslissen met het bedrijf in Rusland te blijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*